Situat între urmatoarele coordonate geografice: 24 grade si 35 minute longitudine estica si 43 grade si 45 minute latitudine nordica, municipiul Turnu Magurele se desfasoara între limitele administrative reprezentate de :
- nord, nord-vest: comuna Lita
- est comuna Ciperceni
- sud fluviul Dunarea, care constituie granita cu Bulgaria.
Suprafata administrativa a municipiului Turnu Magurele este de 10.922 ha.
TRANSPORT SI TELECOMUNICATIIReteaua de drumuri publice care tranziteaza si leaga municipiul Turnu Magurele de principalele orase si municipii din regiune se prezinta astfel:
- DN 51 A - Zimnicea - Turnu Magurele
- DN 52 - Alexandria - Turnu Magurele
- DN 65 A - Rosiori de Vede - Turnu Magurele
- DN 54 - Corabia - Turnu Magurele
- DJ 546 - Turnu Magurele - limita judet Olt – Slatina
Distanta pe cale ferata Turnu Magurele – Rosiori de Vede este de 49 km, iar cea Turnu Magurele - oras - Turnu Magurele - port de 4 km.
Orasul este port la Dunare si are ca punct de traversare peste Dunare la km 597.
Între orasele Turnu Magurele si Nicopole (Bulgaria) exista în prezent legatura de trecere pentru pasageri, în perspectiva prevazându-se dezvoltarea acestui punct de trecere, ca urmare a amenajarii portului si a zonei libere, a bacului, pe o suprafata de 22 ha.
În oras si împrejurimi exista retele de telefonie mobila si fibra optica cu acoperire integrala.
HIDROLOGIE - reteaua hidrografica este dominata de prezenta în apropiere a Dunarii si Oltului. La Turnu Magurele Dunarea are o latime de circa 900 m. Debitul fluviului se realizeaza in functie de anotimp si de cantitatile de precipitatii o valoare medie a acestuia fiind de 5.800 mc/s. Daca excludem Dunarea si Oltul, reteaua hidrografica din zona municipiului Turnu Magurele este deficitara.
RELIEFUL - municipiului Turnu Magurele si al împrejurimilor este dominat de intinsa Câmpie Româna, fiind reprezentat de doua formatiuni bine individualizate: asa-zisele câmpii joase (luncile râurilor) si spatiile interfluviale. Din prima categorie fac parte: lunca Dunarii, care este cea mai întinsa lunca si cu altitudinea cea mai mica si lunca Oltului, care este ceva mai extinsa în zona confluentei râului cu Dunarea în rest reducându-se la o fisie îngusta,cu cu o vegetatie constituita din paduri de esenta moale.In categoria spatiilor interfluviale intra terasele Dunarii, cu aspectul unor “Câmpuri suspendate” la altitudinea de 60 pana la 175 m. Zona municipiului Turnu Magurele face parte din marea unitate structurala “platforma moesica, Terasa Dunarii, cunoscuta si sub numele de, Terasa Turnu Magurele”.In subsol, se constata la Turnu Magurele prea putine resurse exploatabile . De o utilizare larga sunt nisipurile si pietrisurile, care constituie materie prima pentru industria materialelor de constructii. In schimb, solul este la Turnu Magurele în buna parte de lunca, bogat in aluviuni, ceea ce constituie premise extrem de favorabile pentru dezvoltarea agriculturii.
CLIMA - Clima în zona municipiului Turnu Magurele este temperat-continentala, specifica pentru Câmpia Româna si se caracterizeaza printr-un potential caloric ridicat, amplitudini mari ale temperaturii aerului, cantitati reduse de precipitatii si adeseori in regim torential vara, precum si frecvente perioade de seceta. Radiatia solara, sub raport cantitativ una dintre cele mai mari din tara, inregistreaza o medie de 127,5 kcal/cmp. Durata de stralucire a soarelui este cuprinsa ântre 2.200-2.300 ore/an (cca 250 zile).Temperatura medie anuala la Turnu Magurele înregistreaza ceva mai mult de 110 C (pâna la 120 C). Nebulozitatea corespunde mediei anuale a partii sudice a judetului Teleorman. In medie, la Turnu Magurele se înregistreaza 94 zile senine 82 sunt cu cer acoperit, iar restul cu cer schimbator.In lunca Dunarii ceata este un fenomen meteorologic, destul de frecvent , mai ales in lunile noiembrie-ianuarie si în lunile de la începutul primaverii.Vânturile sunt determinate de relief , directiile predominante din care bat fiind estul si vestul.
FLORA si FAUNA - Flora este caracteristica zonei stepice si de silvostepa. Padurile sunt putine, iar arborii predominanti sunt cei de esenta moale, cum ar fi salciile de lunca sau plopii albi. Se remarca si o specie de plop negru, întâlnit mai ales în lunca Dunarii precum si salcâmul de esenta tare.In jurul orasului Turnu Magurele, padurile ocupa o suprafata de 647 ha, iar în comunele din jur o suprafata de 1892 ha.Dintre plantele salbatice ale zonei amintim: papadia, pirul, pelinul, mazarichea, coada soricelului, musetelul, urzica, patlagina , etc.Fauna este adaptata conditiilor de vegetatie din aceasta zona. Abunda în mamifere rozatoare: popândaul, hârciogul, iepurele, ariciul, cârtita. Dintre pasari amintim: ciocanitoarea pestrita, prepelita, rândunica, lastunul, dropia, care datorita raritatii este o pasare ocrotita.In apele Dunarii traiesc pesti diferiti: crapul, bibanul, stiuca, dar si pesti din grupa pestilor migratori: nisetrul, cega, scrumbia de Dunare.
ISTORIE - TURNU MAGURELE
Orasul, astazi municipiul Turnu Magurele, a luat fiinta in secolul trecut, în anul 1836, prin edictul dat de domnitorul Tarii Românesti, Alexandru Ghica (1834 – 1842). Locuirea pe aceste meleaguri dateaza din antichitate, în aceasta zona (com. Ciuperceni ) existând un castru roman din care au fost scoase dovezi. În anul 1960 aici a fost descoperit un tezaur monetar format din monede din argint, provenite din insula Tassos si din Macedonia. Prima, cu larga circulatie în sec.II î.e.n., ceea ce înseamna ca aici se afla o asezare geto – daca cu largi resurse economice, capabila sa întretina relatii de schimb cu regiuni din sudul peninsulei Balcanice.In partea de sud a municipiului, în lunca Dunarii, la 4 km de oras si 1 km de confluenta Oltului cu Dunarea se afla ruinele cetatii medievale Turnu. Cetatea a jucat un rol important in sistemul defensiv al Tarii Românesti, mai ales în timpul domniei lui Mircea cel Batran, când domnitorul ridica pavaza în fata amenintarii otomane din sudul Dunarii.Aceasta cetate face parte alaturi de cele de la Giurgiu, Turtucaia si Braila, dintr-un lant de fortificatii de-a lungul marelui fluviu.
Cultura
Începuturile vietii culturale la Turnu Magurele sunt legate de însasi dezvoltarea învatamântului si a institutiilor de cultura si arta.
Primele date referitoare la activitatea scolara propriu-zisa ne vin din anul 1851. Dupa cum reiese din documentele vremii, prima scoala ia fiinta în anul 1852 cu 40 elevi baieti, iar în 1861 prima scoala de fete, sub auspiciile Asezamintelor brâncovenesti.Astazi, în municipiul Turnu Magurele functioneaza 4 licee, 4 scoli generale si 8 gradinite. Alaturi de institutiile de învatamânt trebuie sa amintim: casa de cultura a municipiului, biblioteca, muzeul municipal de arta, cluburi sindicale si de tineret, institutii care sprijina viata cultural – artistica.O localitate este spiritualiceste bogata daca detine un patrimoniu de bunuri culturale, imobile si mobile, mostenite din epoci anterioare si care pun în evidenta un trecut istoric si cultural ce îi da o identitate inconfundabila. Fie ca sunt monumente, ansambluri si situri arheologice, de arhitectura, de arta plastica sau memoriale, valoarea lor emblematica este data de caracteristicile prin care se particularizeaza în spatiul regional românesc.
Monumentele istorice reprezentative din municipiul Turnu Magurele sunt amplasate într-un perimetru din centrul orasului. Catedrala ortodoxa Sf. Haralambie, a fost construita în anii 1900 – 1902, prin contributia si grija regelui Carol I si a reginei Elisabeta si dupa planurile arhitectului francez Andre Leconte de Nouy. Pictura în stil bizantin a fost executata de pictorii italieni Romeo Girolamo si Giuseppe Vespa. Monumentul dorobantului întruchipeaza pe eroul turnean cazut în Razboiul de Independenta din 1877 – dorobantul Tudorica Nicolae. Statuia a fost realizata de sculptorul italian Raffaello Romanelli si ridicata în anul 1907.Monumentul închinat lui Mircea cel Batran, creatie a sculptorului bucurestean Oscar Han , este realizat din bronz si a fost ridicat în anul 1968.Cetatea medievala Turnu (Turris) – ruinele acestui monument releva pagini din istoria zbuciumata a poporului român din perioada domniei lui Mircea cel Batrân dar si a altor mari domnitori care au urmat pe tronul Tarii Românesti: Vlad Tepes, Radu de la Afumati, Mihai Viteazul.
Monumentul Independentei, creatie a unui grup de arhitecti bucuresteni, ridicat în anul 1985 releva momente din Razboiul de Independenta.
Economie
INDUSTRIA - Conform datelor furnizate de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Teleorman, numarul total al societatilor comerciale din localitate este de 1.233.Industria este dominanta în sectorul chimic, prin Combinatul de îngrasaminte chimice S.C. TURNU S.A., alaturi de care se regasesc ramurile: echipamente electrice (S.C. Bega Electroturris S.A.), industria textila (S.C. Imperial S.A., S.C. Lorentz S.A., S.C. Panoreea S.A.), indusria de prelucrare a lemnului (S.C. Mobila S.A.), morarit si panificatie (S.C.Mopan S.A.).Este de remarcat faptul ca volumul investitiilor straine în municipiul Turnu Magurele este foarte restrâns, si-l regasim doar în industria textila.
AGRICULTURA - Agricultura este o ramura de traditie, municipiul Turnu Magurele facând parte din judetul Teleorman, situat pe primele locuri in ierarhia judetelor tarii în ceea ce priveste suprafata agricola si potentialul productiei vegetale si animale.Suprafata agricola a municipiului este de 7.550 ha, din care teren arabil 6.431 ha, vii 308 ha si pasune 811 ha. Terenul arabil este utilizat astfel: 3.039 ha în gospodariile populatiei si 3.691 ha de catre persoane juridice (arenda, asociere, alte forme). Principalele culturi în zona sunt: grâu, porumb, floarea-soarelui, sfecla de zahar, legume.Sectorul zootehnic este reprezentat de cresterea bovinelor, ovinelor, porcinelor, pasarilor. Cresterea animalelor este favorizata de o baza furajera corespunzatoare, principalele produse fiind: carnea de porc si vita, ouale, lîna, laptele.Fondul forestier, de cca 2500 ha, cuprinzând si comunele învecinate, format din specii de foioase, a favorizat dezvoltarea unui fond cinegetic cu specii caracteristice zonei de câmpie: caprior, iepure, cerb, vulpe, mistret, prepelita, potârniche, dropie, fazan.
COMERT SI SERVICIIActivitatea de libera initiativa s-a dezvoltat în principal în latura de comert, unde agentii economici asigura necesarul de produse de consum zilnic si de bunuri de larg consum. Piata serviciilor ofera un mare potential de dezvoltare, existând aproape toata gama de servicii. In oras exista magazine mixte, unitati de alimentatie publica, o piata agroalimentara în curs de modernizare.
INVESTITII
Punct trecere frontiera cu bacul
Turnu Magurele (România) – Nikopol (Bulgaria).
Valoarea investitiei=4,4 mil Euro
Surse de finantare:
Fonduri PHARE=3,3 mil Euro
Bugete locale = 1,2 mil Euro
Investitia se realizeaza în parteneriat cu
Consiliul Judetean Teleorman.
Parc industrial Turnu Magurele
Valoarea investitiei=4,9 mil Euro
Surse de finantare:
Fonduri PHARE=3,0 mil Euro
Bugetul de stat =1,0 mil Euro
Bugete locale = 0,9 mil Euro
Investitia se realizeaza în parteneriat cu
Consiliul Judetean Teleorman.
Amenajarea hidroenergetica a râului Olt pe sectorul Izbiceni – Dunare – CHE Izlaz – Turnu Magurele.
Valoarea investitiei 117,17 mil $
Surse de finantare:
Surse proprii ale Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice „Hidroelectrica”
Credite bancare
Alte fonduri legal constituite în acest scop.
AGENTI ECONOMICISalariati - 8184 comunicat la data de 21.01.2008 Directia Statisticaautorizati 47 - 2006, 41 - 2007, 18 - 2008existent 1201 - 2006, 1242 - 2007, 1260 - 2008SUBVENTII DE LA BUGETUL DE STAT(finantarea lucrarilor de cadastru imobiliar)20000 RON - 2006, 30000 RON - 2007, 30000 RON - 2008VENITURI DIN PARTENERIATE PUBLIC-PRIVAT, FONDURI EUROPENE2006 - U.E. 3629200 EURO, B.S. 3689361 RON2007 - U.E. 190740 EURO, B.S. 3380000 RON2008 - U.E. 872960 EURO, B.S. 1869000 RONINFRASTRUCTURARetea drumuri stradale (km) 2006 - 75 km, 2007 - 75 km, 2008 - 75 kmRetea de gaze (km) 2006 - 38,899 km, 2007 - 43,689 km, 2008 - 43,689 kmRetea de apa (km) 2006 - 62,4 km din care 52,502 km distributie, 9,898 km aductiune2007 - 62,4 km din care 52,502 km distributie, 9,898 km aductiune2008 - 67,285 km din care 57,387 km distributie, 9,898 km aductiune
Retea de canal (km) 2006 - 59,8 km, 2007 - 59,8 km, 2008 - 62,433 kmRetea energie electrica 2006 - 81 km,din care :67,78 km retea aeriana comuna casnic+iluminat public, 11 km retea aeriana iluminat public, 2,22 km retea subterana2007 - 81,7 km,din care :68 km retea aeriana comuna casnic+iluminat public,11,48 km retea aeriana iluminat public, 2,22 km retea subterana2008 - 82,7 km,din care :68,4 km retea aeriana comuna casnic+iluminat public,12,08 km retea aeriana iluminat public, 2,22 km retea subterana
PROTECTIA MEDIULUISalubrizare (m2): 2006 - 14973683 m2, 2007 - 14886651 m2, 2008 - 21218800 m2Deponee (to): 2006 - 15698,301 to, 2007 - 18291,845 to, 2008 - 15688,967 to
Populatie
PopulatiePopulatia totala a municipiului Turnu Magurele este de 31.646, din care 15.598 barbati si 16.048 femei.Structura populatiei pe grupe de vârsta: 18 – 62 ani = 21.202 locuitori.Populatia activa numara 11.709 locuitori.
EducatieIn reteaua scolara si prescolara sunt cuprinsi 6.795 de copii, iar numarul total al unitatilor scolare este de 16: 4 licee, 4 scoli generale (clasele I – VIII) si 8 gradinite.
Numarul total al cadrelor didactice care deservesc aceste scoli este de 447.
SanatateDin perspectiva publica, sanatatea constituie datorita imenselor sale implicatii individuale, dar si sociale si demografice, unul dintre elementele cele mai vizate de politicile si strategiile guvernamentale din întreaga lume.
Spitalul municipal din Turnu Magurele, cu un numar de 8 sectii si 404 paturi, deserveste populatia orasului dar si pe cea a comunelor învecinate. Numarul total de medici, atât în sectorul public cât si în cel privat este de 59, iar al personalului mediu sanitar este de 276.
Obiective turistice
Catedrala ortodoxa “Sf. Haralambie”Catedrala, situata în centrul municipiului, a fost construita pe locul unei vechi bisericute între anii 1900-1902, dupa planurile arhitectului francez Andre Lecomte de Noüy, care a împrumutat motive arhitectonice de la biserica manastirii Curtea de Arges. Stilul arhitectonic al constructiei este combinat, turlele din fata fiind în stil baroc iar în rest stilul fiind bizantin.
Acoperisul este integral din tabla de arama, iar pictura interioara este executata în ulei pe gled de ghips, bine finisat. Mobilierul din stejar masiv si vitraliile au fost executate în tara. Se spune ca profesorul Nicolae Iorga, care a vizitat în anul 1913 Turnu Magurele, a catalogat catedrala Sf, Haralambie a treia, dupa Curtea de Arges si Trei Ierarhi din Iasi.
Muzeul municipal.Este situat în centrul orasului, în imediata apropiere a catedralei, completând în mod armonios arhitectura acestui monument.Imobilul a fost construit la începutul secolului al XX -lea, anul 1906. Constructia, cu arhitectura deosebita, face parte din lista monumentelor istorice de patrimoniu, având codul 35.B.285.Suprafata cladirii este de 402 mp, si gazduieste în încaperile sale obiecte
arheologice apartinând mai ales vechii cetati feudale Turnu, precum si tablouri ale pictorilor locali, donate muzeului.
Monumentul Independentei.Complexul statuar, închinat eroilor din Razboiul de Independenta a României din 1877, a fost realizat în anul 1985, de catre un grup de arhitecti din Bucuresti.
Monumentul este realizat sub forma unui semicerc si înfatiseaza un grup statuar compus din trei soldati, reprezentând cele trei arme: dorobanti, marina si graniceri.
Partile laterale ale monumentului, contin basoreliefuri din bronz si înfatiseaza trecerea armatei romane peste Dunare, atacul de la Plevna, precum si scene în care sunt reprezentati eroi raniti si îngrijiti de catre medicul general Carol Davilla.
DorobantulEste un alt monument închinat castigarii Independentei de Stat a României si plasat în piata centrala a municipiului. Monumentul îl reprezinta pe un erou local, cazut în lupta – dorobantul Tudorica Nicolae din comuna Uda Clocociov judetul Teleorman.
Statuia a fost realizata în anul 1907, de catre sculptorul italian Raffaello Romanelli si este marginita de doua tunuri turcesti, capturate de ostasii români la Plevna.
Statuia lui Mircea cel BatrânMircea ce Batran este cel care a refacut si intarit cetatea Turnu drept pavaza în fata înaintarii otomane - se afala asezata într-un mic parc de pe bulevardulIndependentei.Monumentul, creatie a sculptorului bucurestean Oscar Han, este realizat din bronz si ridicat în anul 1968.
Ruinele cetatii medievale Turnu (Turris).Se afla în partea de sud a municipiului, în lunca Dunarii, la distanta de 4 km de oras si 1 km de confluenta Oltului cu Dunarea.
Cetatea Turnu a jucat un rol de seama în sistemul defensiv al Tarii Românesti, mai ales în vremea domniei lui Mircea cel Batrân, când domnitorul ridica pavaza în fata amenintarii otomane din sudul Dunarii. Aceasta cetate face parte alaturi de cele de la Giurgiu, Turtucaia si Braila dintr-un lant de fortificatii de-a lungul marelui fluviu.
PERSONALITATI LITERARE, ARTISTICE SI STIINTIFICEDintre personalitatile literare si artistice care s-au manifestat în viata culturala a orasului, amintim:- Hortensia Papadat-Bengescu (1876-1955), care a locuit la Turnu Magurele între anii 1898-1905.
- Zaharia Stancu (1902-1974), desi nascut în comuna Salcia-Teleorman, a activat la Turnu Magurele ca poet, prozator si publicist.
- Haricleea Hartulari-Darclee (1860-1939) s-a nascut la Turnu Magurele, unde si-a petrecut si anii copilariei.
- Gherase Dendrino (1901-1984), compozitor, dirijor, s-a nascut la Turnu Magurele.
- Dimitrie Stelaru (1917-1971), s-a nascut în comuna Segargea Vale, dar a fost o prezenta continua în viata literara a orasului.
- Dr. docent Mihai Dan (1911-1976), reputat istoric, nascut la Turnu Magurele si care a activat ca profesor la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj.
- Nu trebuiesc uitati Gala Galaction si Marin Preda, ultimul mai putin legat de Turnu Magurele.
Hoteluri si restauranteÎn municipiul Turnu Magurele exista posibilitati de cazare a turistilor într-un hotel de trei stele, situat pe bulevardul Independentei si care are un numar de 208 locuri de cazare, distribuite în camere cu un pat, doua paturi si apartamente cu doua sau trei camere. Hotelul are trei restaurante, cu 155 locuri. În municipiu mai functioneaza trei restaurante mari cu circa 600 locuri.
Evenimente
Primaria municipiului Turnu Magurele, organizeaza in zilele de
28.05.2010 si 29.05.2010 “Zilele municipiului Turnu Magurele si Serbarile Dunarii”si va invita sa participati la manifestarile care vor avea loc conform urmatorului program:1.) VINERI 28.05.2010 Locaţie: Monumentul Independenţei – Parcul municipal
Segment orar Denumire
11.00 Deschidere oficială
11.15 – 11.30 Înscriere concurs desene pe asfalt
11.30 – 12.30 Concurs desene pe asfalt cu tema „TURNU MĂGURELE˝
12.35 – 13.00 Înscriere concurs role
13.00 – 14.00 Concurs role
14.00 – 14.15 Înscriere concurs table + rummy
14.15 – 17.00 Concurs joc table + rummy
12.00 – 19.00 Concursuri interactive – Partener media RADIO SUD
17.30 – 18.00 Înscriere concurs „DANSEZ PENTRU MINE” (copii sub 14 ani)
18.00 – 19.00 Concurs „DANSEZ PENTRU MINE”
19.00 Mix Live Radio Sud
2.) SÂMBĂTĂ 29.05.2010 Locaţie: Monumentul Independenţei – Parcul municipal – B-dul Independenţei
Segment orar Denumire
10.00 – 10.15 Înscriere concurs atletism (fete + băieţi) Locaţie: Start statuie – ceas – sosire statuie (B-dul Independenţei)
10.15 – 11.15 Concurs ATLETISM
11.00 – 11.15 Înscriere concurs ŞAH
11.15 – 17.00 Concurs ŞAH
11.15 – 11.30 Înscriere concurs ciclism Locaţie: Start statuie – ceas – sosire statuie (B-dul Independenţei)
11.30 – 12.30 Concurs CICLISM
12.30 – 13.00 Pauză
13.00 – 13.30 Înscriere concurs pentru băutorii de bere
13.30 – 14.00 Concurs BERE
14.00 – 14.30 Înscriere concurs interpretare muzicală „MINISTAR”
14.30 – 15.15 Concurs MINISTAR
15.15 – 15.30 Înscriere concurs baloane ude
15.30 – 16.00 Concurs „BALOANE UDE”
16.15 – 16.30 Înscriere concurs de dicţie „ MIMĂ / IMITAŢII”
16.30 – 17.00 Concurs „ MIMĂ / IMITAŢII”
12.00 – 19.00 Concursuri interactive – Partener Media RADIO SUD
19.00 Mix Live Radio Sud
Orasul este port la Dunare si are ca punct de traversare peste Dunare la km 597.
Între orasele Turnu Magurele si Nicopole (Bulgaria) exista în prezent legatura de trecere pentru pasageri, în perspectiva prevazându-se dezvoltarea acestui punct de trecere, ca urmare a amenajarii portului si a zonei libere, a bacului, pe o suprafata de 22 ha.
În oras si împrejurimi exista retele de telefonie mobila si fibra optica cu acoperire integrala.
ISTORIE - TURNU MAGURELE
Orasul, astazi municipiul Turnu Magurele, a luat fiinta in secolul trecut, în anul 1836, prin edictul dat de domnitorul Tarii Românesti, Alexandru Ghica (1834 – 1842). Locuirea pe aceste meleaguri dateaza din antichitate, în aceasta zona (com. Ciuperceni ) existând un castru roman din care au fost scoase dovezi. În anul 1960 aici a fost descoperit un tezaur monetar format din monede din argint, provenite din insula Tassos si din Macedonia. Prima, cu larga circulatie în sec.II î.e.n., ceea ce înseamna ca aici se afla o asezare geto – daca cu largi resurse economice, capabila sa întretina relatii de schimb cu regiuni din sudul peninsulei Balcanice.
Începuturile vietii culturale la Turnu Magurele sunt legate de însasi dezvoltarea învatamântului si a institutiilor de cultura si arta.
Primele date referitoare la activitatea scolara propriu-zisa ne vin din anul 1851. Dupa cum reiese din documentele vremii, prima scoala ia fiinta în anul 1852 cu 40 elevi baieti, iar în 1861 prima scoala de fete, sub auspiciile Asezamintelor brâncovenesti.Astazi, în municipiul Turnu Magurele functioneaza 4 licee, 4 scoli generale si 8 gradinite. Alaturi de institutiile de învatamânt trebuie sa amintim: casa de cultura a municipiului, biblioteca, muzeul municipal de arta, cluburi sindicale si de tineret, institutii care sprijina viata cultural – artistica.O localitate este spiritualiceste bogata daca detine un patrimoniu de bunuri culturale, imobile si mobile, mostenite din epoci anterioare si care pun în evidenta un trecut istoric si cultural ce îi da o identitate inconfundabila. Fie ca sunt monumente, ansambluri si situri arheologice, de arhitectura, de arta plastica sau memoriale, valoarea lor emblematica este data de caracteristicile prin care se particularizeaza în spatiul regional românesc.
Monumentele istorice reprezentative din municipiul Turnu Magurele sunt amplasate într-un perimetru din centrul orasului. Catedrala ortodoxa Sf. Haralambie, a fost construita în anii 1900 – 1902, prin contributia si grija regelui Carol I si a reginei Elisabeta si dupa planurile arhitectului francez Andre Leconte de Nouy. Pictura în stil bizantin a fost executata de pictorii italieni Romeo Girolamo si Giuseppe Vespa. Monumentul dorobantului întruchipeaza pe eroul turnean cazut în Razboiul de Independenta din 1877 – dorobantul Tudorica Nicolae. Statuia a fost realizata de sculptorul italian Raffaello Romanelli si ridicata în anul 1907.Monumentul închinat lui Mircea cel Batran, creatie a sculptorului bucurestean Oscar Han , este realizat din bronz si a fost ridicat în anul 1968.Cetatea medievala Turnu (Turris) – ruinele acestui monument releva pagini din istoria zbuciumata a poporului român din perioada domniei lui Mircea cel Batrân dar si a altor mari domnitori care au urmat pe tronul Tarii Românesti: Vlad Tepes, Radu de la Afumati, Mihai Viteazul.
Monumentul Independentei, creatie a unui grup de arhitecti bucuresteni, ridicat în anul 1985 releva momente din Razboiul de Independenta.
Este de remarcat faptul ca volumul investitiilor straine în municipiul Turnu Magurele este foarte restrâns, si-l regasim doar în industria textila.
COMERT SI SERVICII
INVESTITII
Turnu Magurele (România) – Nikopol (Bulgaria).
Valoarea investitiei=4,4 mil Euro
Surse de finantare:
Fonduri PHARE=3,3 mil Euro
Bugete locale = 1,2 mil Euro
Investitia se realizeaza în parteneriat cu
Consiliul Judetean Teleorman.
Valoarea investitiei=4,9 mil Euro
Surse de finantare:
Fonduri PHARE=3,0 mil Euro
Bugetul de stat =1,0 mil Euro
Bugete locale = 0,9 mil Euro
Investitia se realizeaza în parteneriat cu
Consiliul Judetean Teleorman.
Valoarea investitiei 117,17 mil $
Surse de finantare:
Surse proprii ale Societatii Comerciale de Producere a Energiei Electrice „Hidroelectrica”
Credite bancare
Alte fonduri legal constituite în acest scop.
AGENTI ECONOMICI
Salariati - 8184 comunicat la data de 21.01.2008 Directia Statistica
autorizati 47 - 2006, 41 - 2007, 18 - 2008
existent 1201 - 2006, 1242 - 2007, 1260 - 2008
SUBVENTII DE LA BUGETUL DE STAT(finantarea lucrarilor de cadastru imobiliar)
20000 RON - 2006, 30000 RON - 2007, 30000 RON - 2008
VENITURI DIN PARTENERIATE PUBLIC-PRIVAT, FONDURI EUROPENE
2006 - U.E. 3629200 EURO, B.S. 3689361 RON
2007 - U.E. 190740 EURO, B.S. 3380000 RON
2008 - U.E. 872960 EURO, B.S. 1869000 RON
INFRASTRUCTURA
Retea drumuri stradale (km) 2006 - 75 km, 2007 - 75 km, 2008 - 75 km
Retea de gaze (km) 2006 - 38,899 km, 2007 - 43,689 km, 2008 - 43,689 km
Retea de apa (km) 2006 - 62,4 km din care 52,502 km distributie, 9,898 km aductiune
2007 - 62,4 km din care 52,502 km distributie, 9,898 km aductiune2008 - 67,285 km din care 57,387 km distributie, 9,898 km aductiune
Retea de canal (km) 2006 - 59,8 km, 2007 - 59,8 km, 2008 - 62,433 km
Retea energie electrica 2006 - 81 km,din care :67,78 km retea aeriana comuna casnic+iluminat public, 11 km retea aeriana iluminat public, 2,22 km retea subterana
2007 - 81,7 km,din care :68 km retea aeriana comuna casnic+iluminat public,11,48 km retea aeriana iluminat public, 2,22 km retea subterana
2008 - 82,7 km,din care :68,4 km retea aeriana comuna casnic+iluminat public,12,08 km retea aeriana iluminat public, 2,22 km retea subterana
PROTECTIA MEDIULUI
Salubrizare (m2): 2006 - 14973683 m2, 2007 - 14886651 m2, 2008 - 21218800 m2
Deponee (to): 2006 - 15698,301 to, 2007 - 18291,845 to, 2008 - 15688,967 to
Populatie
Populatia totala a municipiului Turnu Magurele este de 31.646, din care 15.598 barbati si 16.048 femei.
Structura populatiei pe grupe de vârsta: 18 – 62 ani = 21.202 locuitori.
Populatia activa numara 11.709 locuitori.
Educatie
Numarul total al cadrelor didactice care deservesc aceste scoli este de 447.
Sanatate
Spitalul municipal din Turnu Magurele, cu un numar de 8 sectii si 404 paturi, deserveste populatia orasului dar si pe cea a comunelor învecinate. Numarul total de medici, atât în sectorul public cât si în cel privat este de 59, iar al personalului mediu sanitar este de 276.
Catedrala ortodoxa “Sf. Haralambie”
Catedrala, situata în centrul municipiului, a fost construita pe locul unei vechi bisericute între anii 1900-1902, dupa planurile arhitectului francez Andre Lecomte de Noüy, care a împrumutat motive arhitectonice de la biserica manastirii Curtea de Arges. Stilul arhitectonic al constructiei este combinat, turlele din fata fiind în stil baroc iar în rest stilul fiind bizantin.
Acoperisul este integral din tabla de arama, iar pictura interioara este executata în ulei pe gled de ghips, bine finisat. Mobilierul din stejar masiv si vitraliile au fost executate în tara. Se spune ca profesorul Nicolae Iorga, care a vizitat în anul 1913 Turnu Magurele, a catalogat catedrala Sf, Haralambie a treia, dupa Curtea de Arges si Trei Ierarhi din Iasi.
Acoperisul este integral din tabla de arama, iar pictura interioara este executata în ulei pe gled de ghips, bine finisat. Mobilierul din stejar masiv si vitraliile au fost executate în tara. Se spune ca profesorul Nicolae Iorga, care a vizitat în anul 1913 Turnu Magurele, a catalogat catedrala Sf, Haralambie a treia, dupa Curtea de Arges si Trei Ierarhi din Iasi.
Muzeul municipal.
Este situat în centrul orasului, în imediata apropiere a catedralei, completând în mod armonios arhitectura acestui monument.
Imobilul a fost construit la începutul secolului al XX -lea, anul 1906. Constructia, cu arhitectura deosebita, face parte din lista monumentelor istorice de patrimoniu, având codul 35.B.285.
Suprafata cladirii este de 402 mp, si gazduieste în încaperile sale obiecte
arheologice apartinând mai ales vechii cetati feudale Turnu, precum si tablouri ale pictorilor locali, donate muzeului.
arheologice apartinând mai ales vechii cetati feudale Turnu, precum si tablouri ale pictorilor locali, donate muzeului.
Monumentul Independentei.
Complexul statuar, închinat eroilor din Razboiul de Independenta a României din 1877, a fost realizat în anul 1985, de catre un grup de arhitecti din Bucuresti.
Monumentul este realizat sub forma unui semicerc si înfatiseaza un grup statuar compus din trei soldati, reprezentând cele trei arme: dorobanti, marina si graniceri.
Partile laterale ale monumentului, contin basoreliefuri din bronz si înfatiseaza trecerea armatei romane peste Dunare, atacul de la Plevna, precum si scene în care sunt reprezentati eroi raniti si îngrijiti de catre medicul general Carol Davilla.
Monumentul este realizat sub forma unui semicerc si înfatiseaza un grup statuar compus din trei soldati, reprezentând cele trei arme: dorobanti, marina si graniceri.
Partile laterale ale monumentului, contin basoreliefuri din bronz si înfatiseaza trecerea armatei romane peste Dunare, atacul de la Plevna, precum si scene în care sunt reprezentati eroi raniti si îngrijiti de catre medicul general Carol Davilla.
Dorobantul
Este un alt monument închinat castigarii Independentei de Stat a României si plasat în piata centrala a municipiului. Monumentul îl reprezinta pe un erou local, cazut în lupta – dorobantul Tudorica Nicolae din comuna Uda Clocociov judetul Teleorman.
Statuia a fost realizata în anul 1907, de catre sculptorul italian Raffaello Romanelli si este marginita de doua tunuri turcesti, capturate de ostasii români la Plevna.
Statuia a fost realizata în anul 1907, de catre sculptorul italian Raffaello Romanelli si este marginita de doua tunuri turcesti, capturate de ostasii români la Plevna.
Statuia lui Mircea cel Batrân
Mircea ce Batran este cel care a refacut si intarit cetatea Turnu drept pavaza în fata înaintarii otomane - se afala asezata într-un mic parc de pe bulevardul
Independentei.Monumentul, creatie a sculptorului bucurestean Oscar Han, este realizat din bronz si ridicat în anul 1968.
Ruinele cetatii medievale Turnu (Turris).
Se afla în partea de sud a municipiului, în lunca Dunarii, la distanta de 4 km de oras si 1 km de confluenta Oltului cu Dunarea.
Cetatea Turnu a jucat un rol de seama în sistemul defensiv al Tarii Românesti, mai ales în vremea domniei lui Mircea cel Batrân, când domnitorul ridica pavaza în fata amenintarii otomane din sudul Dunarii. Aceasta cetate face parte alaturi de cele de la Giurgiu, Turtucaia si Braila dintr-un lant de fortificatii de-a lungul marelui fluviu.
Cetatea Turnu a jucat un rol de seama în sistemul defensiv al Tarii Românesti, mai ales în vremea domniei lui Mircea cel Batrân, când domnitorul ridica pavaza în fata amenintarii otomane din sudul Dunarii. Aceasta cetate face parte alaturi de cele de la Giurgiu, Turtucaia si Braila dintr-un lant de fortificatii de-a lungul marelui fluviu.
PERSONALITATI LITERARE, ARTISTICE SI STIINTIFICE
Dintre personalitatile literare si artistice care s-au manifestat în viata culturala a orasului, amintim:
- Hortensia Papadat-Bengescu (1876-1955), care a locuit la Turnu Magurele între anii 1898-1905.
- Zaharia Stancu (1902-1974), desi nascut în comuna Salcia-Teleorman, a activat la Turnu Magurele ca poet, prozator si publicist.
- Haricleea Hartulari-Darclee (1860-1939) s-a nascut la Turnu Magurele, unde si-a petrecut si anii copilariei.
- Gherase Dendrino (1901-1984), compozitor, dirijor, s-a nascut la Turnu Magurele.
- Dimitrie Stelaru (1917-1971), s-a nascut în comuna Segargea Vale, dar a fost o prezenta continua în viata literara a orasului.
- Dr. docent Mihai Dan (1911-1976), reputat istoric, nascut la Turnu Magurele si care a activat ca profesor la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj.
- Nu trebuiesc uitati Gala Galaction si Marin Preda, ultimul mai putin legat de Turnu Magurele.
Hoteluri si restaurante
În municipiul Turnu Magurele exista posibilitati de cazare a turistilor într-un hotel de trei stele, situat pe bulevardul Independentei si care are un numar de 208 locuri de cazare, distribuite în camere cu un pat, doua paturi si apartamente cu doua sau trei camere. Hotelul are trei restaurante, cu 155 locuri. În municipiu mai functioneaza trei restaurante mari cu circa 600 locuri.
Primaria municipiului Turnu Magurele, organizeaza in zilele de
28.05.2010 si 29.05.2010 “Zilele municipiului Turnu Magurele si Serbarile Dunarii”
si va invita sa participati la manifestarile care vor avea loc conform urmatorului program:
1.) VINERI 28.05.2010 Locaţie: Monumentul Independenţei – Parcul municipal
Segment orar | Denumire |
11.00 | Deschidere oficială |
11.15 – 11.30 | Înscriere concurs desene pe asfalt |
11.30 – 12.30 | Concurs desene pe asfalt cu tema „TURNU MĂGURELE˝ |
12.35 – 13.00 | Înscriere concurs role |
13.00 – 14.00 | Concurs role |
14.00 – 14.15 | Înscriere concurs table + rummy |
14.15 – 17.00 | Concurs joc table + rummy |
12.00 – 19.00 | Concursuri interactive – Partener media RADIO SUD |
17.30 – 18.00 | Înscriere concurs „DANSEZ PENTRU MINE” (copii sub 14 ani) |
18.00 – 19.00 | Concurs „DANSEZ PENTRU MINE” |
19.00 | Mix Live Radio Sud |
2.) SÂMBĂTĂ 29.05.2010 Locaţie: Monumentul Independenţei – Parcul municipal – B-dul Independenţei
Segment orar | Denumire |
10.00 – 10.15 | Înscriere concurs atletism (fete + băieţi) Locaţie: Start statuie – ceas – sosire statuie (B-dul Independenţei) |
10.15 – 11.15 | Concurs ATLETISM |
11.00 – 11.15 | Înscriere concurs ŞAH |
11.15 – 17.00 | Concurs ŞAH |
11.15 – 11.30 | Înscriere concurs ciclism Locaţie: Start statuie – ceas – sosire statuie (B-dul Independenţei) |
11.30 – 12.30 | Concurs CICLISM |
12.30 – 13.00 | Pauză |
13.00 – 13.30 | Înscriere concurs pentru băutorii de bere |
13.30 – 14.00 | Concurs BERE |
14.00 – 14.30 | Înscriere concurs interpretare muzicală „MINISTAR” |
14.30 – 15.15 | Concurs MINISTAR |
15.15 – 15.30 | Înscriere concurs baloane ude |
15.30 – 16.00 | Concurs „BALOANE UDE” |
16.15 – 16.30 | Înscriere concurs de dicţie „ MIMĂ / IMITAŢII” |
16.30 – 17.00 | Concurs „ MIMĂ / IMITAŢII” |
12.00 – 19.00 | Concursuri interactive – Partener Media RADIO SUD |
19.00 | Mix Live Radio Sud |
mai marii orasului administreaza banii dupa placul nostru pentru ca in turnu magurele oamenii aleg aceiasi "mari ai orasului" de zeci de ani. de cand ma stiu avem acelasi primar. in mod normal, la cat de mic este orasul asta, un om ar fi trebuit sa-si puna puternic amprenta si sa aduca an de an imbunatatiri (si daca stam sa ne gandim cati ai au trecut cu acelasi om la conducere...). in 2010 majoritatea apartamentelor nu au nici apa curenta. in turnu inca mai pui oala pe aragaz sa te poti spala pe cap. sunt evident si lucruri bune- din cateva strazi pe care le are turnu, un sfert sunt cu sens unic, pentru ca avem un trafic intens. pe centru, unde masinile au interzis, am renuntat la rondurile cu verdeata in favoarea betonului (este normal intr-un oras dezvoltat, aveam nevoie de un adevarat bulevard si ce nevoie aveam de "verde" intr-un loc in care isi fac seara plimbarea cativa pensionari), iarna apartamentele au caloriferele reci, dar oamenii se pot plimba pe sub instalatii luminoase multi-colore. avem si semafoare pe strazi pe care abia daca trebuie sa te uiti in stanga si dreapta pentru a traversa. avem BAC, dupa opt ani (in 2002 sau 2003 primaria si consiliul judetean chemau autoritati straine pentru a le prezenta marele proiect). exemplele pot continua...este adevarat ca fondurile pentru dezvoltare se distribuie dupa cine e la putere si ca acum am ramas cu PSD in turnu, cand banii cei multi sunt manevrati de PDL. dar cred ca am ajuns in situatia asta pentru ca nu se mai practica traseismul politic, pentru ca altfel, sigur acum aveam un primar de la pdl, dar ce credeti: acelasi primar. ani de zile a fost si PD-ist si PSD-ist si orasul tot o traiectorie sigura are- sa ajunga la statutul de comuna. la 20 km distanta, un sat are parc langa primarie cu teren de basket, stadion dupa ultimele standarde, scoala cu parchet laminat si calculatoare si primarie dotata dupa "ultimul catalog". acolo se poate? ce alte interese sunt daca primarul tot PSD-ist este? aaa. si mai am o problema: Colegiul National Unirea pica bucata cu bucata. de afara poti vedea inauntru prin fisurile masive. a picat o aripa, urmeaza a doua. si bani de dezvoltare am avut. multi. va ajunge in curand ca muzeul de langa catedrala (nimeni nu-si da seama cat de frumoasa e cladirea aia, arhitectonic vorbind) sau ca CETATEA TURNU. Apropos...stiati ca avem o cetate in turnu??? Napadita cu balarii???
ReplyDeleteorasul il stim cu totii, este un oras mic, cu posibilitati reduse de angajare, sau alte activitati.
ReplyDeletedin pacate nu se poate face nimic din acest punct de vedere, si nu numai in turnu magurele, ci si in alte zone...marii orasului administreaza banii dupa bunul lor plac.
buna cristina, imi pare bine ca ai avut curajul de a vorbi deschis si sincer despre orasul nostru.
ReplyDeleteDin punct de vedere, acest articol este de tip jurnalistic, realist si bine legate frazele.
te-as ruga, sa ma contactezi la urmatoarea adresa de mail:
teocamelia.oprea@yahoo.com
Te asteptam in echipa city of Turnu Magurele
Situl este misto dar sincer sau fiu m-am cam plictisit de orasu asta de tot ....
ReplyDeleteeste un blog reusit din punct de vedere al aspectului, ... dar...mereu exista un ,,dar" este prea frumos relatat pentru viata din Turnu-Magurele.
ReplyDeleteChiar asa ?
ReplyDeletenu inteleg ce ai vrut sa spui ,,chiar asa"?
ReplyDeletefii mai explicit/a, te rog frumos
Cand o sa stati plecati printre straini ani de zile asa cum stau eu din 2007 o sa va fie dor sa veniti sa vedeti oraselul calm si linistit ala care ziceti voi ca pui apa pe aragaz sa te speli pe cap, ala care nu are apa curenta si alte cele....Cand ajung in Banciu si il vad de sus imi tremura mana pe volan.... si sincer tare as vrea sa pot sa stau inapoi aici. Cat despre apa si alte utilitati gen gaz nu e vina autoritatilor e tot vina noastra ca nu ne platim datoriile. Vreau apa calda si apa rece si gaze si alte cele dar cand vine scadenta pe fiecare luna ma fac ca uit sa platesc si uite asa se aduna datoriile si nu ne intereseaza. Pai Viromul cat sa mai mearga pe pierderi si centralele de cartier cat sa mai primeasca gaz care nu il plateste lumea. REVENITI-VA, AVETI SI OBLIGATII nu doar drepturi.Daca vreti sa faceti ceva mai bun in orasul nostru incepeti prin a va schimba pe voi.........
ReplyDeleteati platit voi apa calda si primarul a inchis conducta ,voi sunteti de la pdl de vorbiti asa urat ,sa iti plateasca primaria datoria la apa calda ,nu va este rusine,ati vazut ce stazi sunt in turnu? mergeti in rosiorii de vede sa vedeti jale
ReplyDeletezi-mi te rog... daca in aceasta scurta prezentare am vbit urat despre Turnu Magurele ?
ReplyDeleteCOSTEA Ioan - ofiţer, poet, publicist
ReplyDeleteNăscut la 5 ianuarie 1926, în Turnu Măgurele, judeţul Teleorman.
A fost ofiţer activ şi redactor la publicaţii militare şi la emisiuni militare de televiziune, redactor-şef la „Cinematografia Armatei”.
A colaborat cu versuri şi reportaje, dar şi cu epigrame, la majoritatea gazetelor şi revistelor militare.
Opera: „Tir cu... gluma”, epigrame, 1971; „Inimă şi spadă”, versuri, 1974; „Arme şi flori”, versuri, 1975; „Călător prin ţara mea”, versuri,1976; „Cântece de glie”, versuri, 1981.
Este prezent în cel puţin 2 volume colective de epigramă: „Săgeţi” (1974), „La ţintă” (1977).
A decedat în 2009.
Poate cineva sa-mi dea mai multe relatii despre acest scriitor, care nu apare printre personalitatile orasului? Imposibil sa nu mai aiba rude in viata, care sa stie mai multe despre viata si opera lui.
Daca aveti date, raspundeti la pannduru@yahoo.fr