Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

March 31, 2011

Romania,tara bogata cu oameni saraci!

 - postat de Virgil Andronescu -
       - surssa: 9AMnews -

 ,,Cele mai sarace tari din lume.
Ca urmare a razboaielor, genocidului, penuriei de resurse, proastei gestionari a agriculturii, accesului limitat la apa potabila si la servicii de sanatate, care au accentuat saracia, aceste 20 de natiuni au trebuit si inca mai trebuie sa depaseasca multe adversitati. Afla care sunt acestea!
Avand un produs  intern brut (PIB) minim pe cap de locuitor, majoritatea acestor tari sunt totodata si teritorii sau protectorate ale unor tari europene, potrivit sectiunii de business a Rediff.com. Din aceste 20 cele mai sarace tari in punct de vedere al PIB-ului/cap de locuitor, 18 se afla in Africa, iar acest lucru nu este de mirare avand in vedere ca, in ultimele patru decade, acest continent a avut de suferit de pe urma foametei si razboaielor.
Mare parte din aceste tari sunt incetinite si mai mult de faptul ca nu au guverne eficiente, iar acest lucru este rezultatul instablitatii si razboaielor civile. Totodata, de vina mai sunt si oficialii corupti care fura din fondurile statului, redirectioneaza ajutoarele venite din vest si taxeaza, in loc sa incurajeze, tot ceea ce industriile acestor tari pot produce.
Paradoxul este, ca desi, multe tari africane au resurse bogate, acestea nu au acces la capitalul necesar pentru a-si dezvolta infrastructura si astfel, exploata aceste resurse.
HaitiPopulatie: circa 9,17 milioane de locuitoriPIB: 11.5 miliarde de dolariPIB/capita: 1.338 de dolari.
Haiti, cea mai saraca tara din afara continentului african, a fost lovita de dezastre naturale, seceta si foamete si are un sistem de sanatate precar. Pe langa calamitatile naturale, timp de 30 de ani, datorita regimului dictatorial dur al doctorului Francois "Papa Doc" Duvalier si al fiului sau Jean-Claude "Baby Doc" Duvalier , tara a avut parte de cei mai negri ani ai sai. Sub conducerea acestor doi dictatori, Haiti s-a confruntat cu un "exod de creiere" masiv, dupa care inca nu s-a recuperat.
Si pentru a lucrurile sa fie complete, tara a fost lovita in 2010 de un cutremur de 7 grade pe scara Richter, care a dus la moartea a circa 230.000 de persoane.
Burkina FasoPopulatie: 16,2 milioane de locuitoriPIB: 17,7 miliarde de dolariPIB/capita: 1.304 dolari.
Infrastructura acestei tari aflate in vestul Africii, a fost afectata din 1980 incoace de inundatii frecvente si de o serie de lovituri de stat.
Principalul bun pe care il exporta Burkina Faso este bumbacul, insa, partial din cauza inundatiilor si fluctuatiilor din industrie, recoltele de bumbac nu au putut sustine economia acestei tari.
NepalPopulatie: 28,9 milioane de locuitoriPIB: 31,5 miliarde de dolariPIB/capita: 1.205 dolari.
Similar cu Burkina Faso, Nepal a avut parte de multa instabilitate politica in ultimele cateva decade. Astfel, cu toate ca Nepal are un potential de dezvoltare al industriei hidroenergetice foarte mare, instabilitatea politica corelata cu faptul ca acesta tara este deseori lovita de dezastre naturale, au facut ca aceasta posibilitate de sustinere a economiei sa ramana in mare parte nefolosita.
In prezent, o treime din produsul intern brut al acestui stat vine din agricultura.
UgandaPopulatie: 33,4 milioane de locuitoriPIB: 36,9 miliarde de dolariPIB/capita: 1.195 de dolari
Resursele sale vaste, in special metale pretioase si minerale, fac din Uganda o tara cu un foarte mare potential economic. Cu toate acestea, 80% din populatia tarii activeaza in sectorul agricol.
Dezvoltarea precara a infrastructurii miniere, precum si lipsa de industrializare, se datoreaza revoltelor civile si conflictelor cu tarile vecine.
MaliPopulatie: 13,7 milioane de locuitoriPIB: 15 miliarde de dolariPIB/capita: 1.172 de dolari
Avand in vedere ca industria tutunului reprezinta circa 50% din exporturile totale ale acesti natiuni, nu este gresit daca spunem ca economia Mali este puternic influentata de agricultura.
Insa, eforturile guvernului sustinute de FMI, ONU si alte cateva organizatii filantropice, de a dezvolta infrastructura industriala a acestui stat s-au confruntat cu o serie de obstacole majore.
O alta mare problema a acestei natiuni este lipsa sigurantei accesului la diferite servicii, printre care cele de electricitate, apa si telecomunicatii. Aceste probleme au tinut departe multi investitori straini si astfel, au incetinut mult dezvoltarea acestei tari.
RwandaPopulatie: circa 11,05 milioane de locuitoriPIB: 9,9 miliarde de dolariPIB/capita: 1.149 de dolariRwanda este una din putinele tari din aceasta lista, care da semne de imbunatatire a situatiei economice. Genocidul din 1994, in urma caruia peste 1 milion de persoane au fost ucise, a afectat infrastructura tarii si a lasat acest popor aproape in saracie lucie.
Eforturile de a dezvolta aceasta natiune bogata in resurse, care au fost sustinute stabilitatea perceputa la nivel international, au facut ca produsele minerale sa fie inlocuite, ca baza a exporturilor, de cafea si ceai.
GuineeaPopulatie: 10,3 milioane de locuitoriPIB: 10,3 miliarde de dolariPIB/capita: 991 de dolari
Guineea are un potential extrem de mare in ceea ce priveste agricultura, resursele minerale si dezvoltarea industiei hidroenergetice. 
Printre problemele mari ale acestei tari se numara rata mare a analfabetismului (circa 70%) si instabilitatea politica. Din aceste doua cauze, sectorul industrial din Guineeea este foarte slab dezvoltat.
EtiopiaPopulatie: 88 milioane de locuitoriPIB: 70,9 miliarde de dolariPIB/capita: 954 de dolari
Una dintre cele mai mari si sarace tari africane, Etiopia se bazeaza foarte mult pe exportul de produse agricole (in special cafea) pentru a-si sustine economia. 
Cu toate acestea, tara este grav afectata de dependenta de droguri puternice, agricultura precara si fluctuatiile de preturi. De aseamenea, Etiopia mai este afectata si de razboiul cu Eritrea.
In 2005, FMI a anulat datoria pe care Etiopia o avea fata de Fond, iar acest lucru a dus la imbunatatirea situatiei economice din aceasta tara.
 MozambicPopulatie: 22 milioane de locuitoriPIB: 18,6 miliarde de dolariPIB/capita: 933 de dolari
De cand si-a castigat independenta in 1975, Mozambic se chinuie sa iasa din cea mai acuta saracie de care a avut parte. Cu ajutorul unor organizatii internationale, natiunea incearca sa scape de imensa sa datorie externa. Totodata, tara a reusit sa atraga atentia catorva investitori straini si sa-si dezvolte cat de cat industria aluminiului.
Cu toate acestea, pe masura ce cresterea economica si exportul de aluminiu au fost temperate de o scadere puternica a pretului acestui metal, Mozambic a intrat in recesiune economica.
MadagascarPopulatie: 21,3 milioane de locuitoriPIB: 19,7 miliarde de dolariPIB/capita: 932 de dolari.Madagascar a avut un guvern socialist pana in anii '90. Acesta a fost inlocuit de un guvern care s-a bazat foarte mult pe FMI pentru indrumare economica. 
Chiar daca turismul din aceasta tara a devenit unul infloritor, o serie de crize politice, precum si recesiunea globala, au stirbit speranta de crestere a Madagascarului in ultimii cativa ani.
 MalawiPopulatie: 15,4 milioane de locuitoriPIB: 11,3 miliarde de dolariPIB/capita: 884 dolari
Saracia extrema, raspandirea HIV si SIDA si coruptia extinsa sunt pricinpalele probleme ale Malawi. Tara este una dintre cele mai slab dezvoltate natiuni din lume si totodata una dintre cele mai dens populate.
TogoPopulatie: 6,2 milioane de locuitoriPIB: 5,3 miliarde de dolariPIB/capita: 826 dolari
Togo a avut parte de instabilitate politica inca din 1960, cand si-a castigat independenta fata de Franta.
Una dintre cele mai sarace tari din lume, Togo este condusa de presedintele universal blamat Faure Gnassingbe, fiul liderului politic corupt Gnassingbe Eyadema. Cu toate acestea, natiunea a inceput sa-si refaca relatiile cu comunitatea internationala.
Cu ajutorul Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, Togo intentioneaza sa-si imbunatateasca cresterea economica prin sustinerea privatizarilor, o mai mare transparenta a politicilor guvernamentale si ajutoare externe.
Sierra LeonePopulatie: 5,2 milioane de locuitoriPIB: 4,3 miliarde de dolariPIB/capita: 759 de dolari
Victima a unui razboi de 10 ani, care s-a incheiat in 2002, Sierra Leone se confrunta cu saracie generalizata si somaj, dar, gratiei resulselor agricole si minerale bogate, natiunea isi revine treptat.
De exportul de diamante, deseori numite "diamante insangerate", beneficiaza doar o mica parte din populatia acestei tari. Astfel, pentru o mare parte din populatia Sierra Leone, pacea si prosperitatea par de neatins.
Africa CentralaPopulatie: 4,8 milioane de locuitoriPIB: 3,2 miliarde de dolariPIB/capita: 745 de dolari.
Din 1960, de cand si-a castigat independenta fata de Franta, Africa Centrala a decazut in urma a trei decade de dictatura militara, o decada de guvernare civila instabila, si un guvern de tranzitie, instabil si el, provocat de o lovitura de stat.
Africa Centrala are un potential ridicat de crestere economica datorita industriei diamentelor si cherestelei. Cu toate acestea, instabilitatea politica si coruptia din acesta stat ii diminueaza sansele de progres.
NigerPopulatie: 15,9 milioane de locuitoriPIB: 10,1 miliarde de dolariPIB/capita: 719 de dolari
Niger, a carei economie este foarte slabita, mai sufera si de pe urma secetelor si desetificarii. Mai mult decat atat, economia acestui stat mai este afectata de fluctuatiile pretului uranului, principalul produs pe care il exporta Nigerul.
Toate aceste lucruri, la care se adauga faptul ca, de la castigarea independentei, tara este condusa de un regim militar, fac din aceasta natiune una dintre cele mai sarace si devastate de boli si coruptie din lume.
EritreaPopulatie: 5,8 milioane de locuitoriPIB: 3,7 miliarde de dolariPIB/capita: 679 de dolari
Eritrea si-a castigat independenta fata de Etiopia acum 17 ani. Problemele acestei natiuni s-au nascut din cauza faptului ca este o tara mica, slab dezvoltata si guvernata de un regim militar. In aceasta tara, armata detine controlul economiei, precum si a extinerii afacerilor aflate in proprietate publica.
LiberiaPopulatie: 3,7 milioane de locuitori: 1,4 miliarde de dolariPIB/capita: 424 de dolari
Inca de la lovitura de stat din 1980 condusa de Samuel Doe, economia Liberiei s-a confruntat cu foarte multe probleme. Insa, avand in vedere ca are resurse mari de apa potabila, lemn si minereuri, Liberia are sanse mari sa-si salveze economia si sa-si reconstruiasca infrastructura afectata de razboaie.
BurundiPopulatie: 9,8 milioane de locuitoriPIB: 3 miliarde de dolariPIB/ capita: 400 de dolari
Burundi a iesit de curand din razboiul civil dintre factiunile Hulu si Tutsi, iar economia sa are parte de multe provocari.
Doar unul din doi copii din aceasta tara saraca in resurse ajung la scoala, iar unul din cincisprezece adulti sunt bolnavi de HIV/SIDA.
Desi recent-castigata stabilitate politica s-a dovedit a fi benefica, saracia continua sa ramana una din marile probleme ale acestei tari.
ZimbabwePopulatie: 11,6 milioane de locuitoriPIB: 332 milioane de dolariPIB/capita: 354 de dolari
Desi Zimbabwe nu este una dintre cele mai sarace tari din lume, economia sa a avut de suferit in urma razboiului cu Congo si a hiperinflatiei.
Totodata, redistribuirea violenta a pamantului a speriat mare parte din potentialii investitori. 
CongoPopulatie: 70,9 milioane de locuitoriPIB: 20,6 miliarde de dolariPIB/capita: 332 de dolari
Desi are resurse bogate, Congo a avut de pierdut mult in urma razboaielor si coruptiei, cu care s-a confruntat de cand si-a castigat independenta in 1960. 
Congo, care era a doua cea mai industrializata tara din Africa are astazi cel mai mic PIB pe cap de locuitor din lume.
Infrastructura precara si mediul economic slab dezvoltat ilustreaza efectele celui mai sangeos conflict din Africa de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in urma caruia 3 milioane de vieti au fost pierdute.''


P.S.     Cu guvernul,,Boc''
            Prindem sigur
            Acest top!
   
           Mers de raţă:
           Ţop-ţop-ţop!