Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

December 18, 2010

Ce fac altii pentru orasul lor e minunat ! Noi nu putem ori nu vrem sa facem in si pentru Turnu Magurele?

                                                      -postat de Virgil Andronescu-
                                sursa:ziarul ,,Obiectiv-Vocea Brailei''

Astăzi lansăm "Obiectiv Cultural"!

Vineri, 17 Decembrie 2010

Obiectiv Cultural. Astazi. Understage. Ora 17.30
Posted on decembrie 17, 2010 by Marian Coman

Am scris totul in titlu, dar mai repet si aici. Astazi (vineri 17 decembrie 2010) va astept in Understage, de la ora 17.30, la lansarea suplimentului “Obiectiv Cultural”. Nu iti trebuie bilet, bani, haine de firma pe tine. Nu iti trebuie 20 de facultati.Stiu ca e o vreme aiurea afara, dar merita sa ne arati ca esti dispus sa sustii un act de cultura. Ca nu iti este indiferent lucrul asta. Ca iti pasa.
Recepţia va avea loc în clubul "Understage", cu începere de la ora 17.30 "Obiectiv Cultural" este prima publicaţie culturală veritabilă, realizată la Brăila în ultimii 60 de ani  suplimentul va ieşi pe piaţă luni, 20 decembrie şi se va distribui gratuit împreună cu cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei"

Astăzi, cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" lansează suplimentul de cultură "Obiectiv Cultural". Recepţia va avea loc în clubul "Understage" (strada Mihai Eminescu nr. 24, intrarea din Mihail Sebastian), cu începere de la ora 17.30. Îmbinând într-un nucleu dinamic mai multe pliuri culturale (interviu, anchetă, cronică de carte, polemică, poezie, proză etc.), "Obiectiv Cultural" este prima publicaţie culturală veritabilă, realizată la Brăila în ultimii 60 de ani. Un interviu inedit cu Ana Blandiana, o anchetă despre controversata temă a "rezistenţei prin cultură", la care răspund Gelu Negrea, Liviu Antonesei, Michael Hăulică, Viorel Padina, Lucian Merişca şi Luca Piţu, rubrica "Poetul lunii", care îl are în centrul ei pe Mircea Bârsilă, cronici la două dintre cărţile laureatei premiului Nobel pentru Literatură - 2009, Herta Muller sau polemici semnate de Laszlo Alexandru şi Ion Zubaşcu sunt doar câteva dintre articolele pe care le veţi putea citi în primul număr al "Obiectivului Cultural". Suplimentul va ieşi pe piaţă luni, 20 decembrie şi se va distribui gratuit împreună cu cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei". Cititorii "Obiectiv Cultural" vor avea ocazia să câştige premii de milioane în cărţi, apărute la principalele edituri din România.
Iată motivele care au stat la baza apariţiei suplimentului "Obiectiv Cultural":


Marian Coman - scriitor, jurnalist, redactor-şef al "Obiectiv Cultural": "În primul rând, «Obiectiv Cultural» îşi propune să facă legătura între ceea ce se întâmplă la nivel naţional şi viaţa culturală uşor prăfuită a Brăilei. Cred că este absolut necesar să aducem aici informaţia culturală de calitate, să vorbim despre modelele reale şi despre temele importante în cultura română contemporană, apoi să încercăm să luăm de aici şi să promovăm ceea ce are Brăila mai bun în muzică, artă plastică, literatură ori teatru. O publicaţie culturală veritabilă nu este un moft, ci o condiţie pentru decantarea naturală a valorilor".


Cristian Robu-Corcan - scriitor, jurnalist, redactor-şef adjunct al" Obiectiv Cultural": "Într-un oraş în care, din metru în metru, te împiedici de oasele tari ale unora dintre cei mai iluştri oameni de cultură pe care i-a dat România, apariţia «Obiectivului Cultural» nu înseamnă decât o aspiraţie spre normalitate, nimic mai mult, dar nici mai puţin. Excelenţa, evident, presupune un alt tip de efort, însă, pe de altă parte, ea nu se poate articula decât pe normalitate. Normalitatea reprezintă «masa critică» a excelenţei. Când Brăila nu va mai respinge cultura ca pe un corp străin şi dubios, aerul va deveni respirabil şi se vor putea face, în sfârşit, planuri de «preamăriri» şi «onoruri»".

George Şipoş - publicist, traducător, redactor al "Obiectiv Cultural":"Acum 15 ani am scris în «România literară» despre «profanarea» bustului lui Nae Ionescu, despre absenţa talentului la Teatrul «Maria Filotti», despre plachetele de versuri de doi bani apărute pe bani grei şi vândute la suprapreţ din nu se ştie ce mândrie locală absurdă. Între timp, lucrurile s-au schimbat mult. Teatrul «Maria Filotti» a ieşit din anonimat, obiectivele culturale din Brăila încep să fie restaurate, sunt la noi festivaluri de muzică apreciate la nivel naţional şi nu numai. Iar acum, iată, reînnodăm şi tradiţia unei publicaţii locale de cultură".


Diana Corcan - poetă, redactor al "Obiectiv Cultural": "Cred că apariţia unui supliment cultural este foarte necesară nu numai în Brăila, ci în orice oraş, oricât de mic, pentru simplul fapt, de altminteri complicat, că reprezintă un semn de civilizaţie. E aproape de neconceput ca un oraş de mărimea şi tradiţia culturală a Brăilei să fie deconectat total de la realităţile culturale contemporane. Miza «Obiectivului Cultural» nu este atât formativă, cât informativă. Eu, personal, mi-aş dori să satisfacă anumite exigenţe şi să atenueze frustrările multora care locuiesc în acest oraş, mai mult sau mai puţin nemulţumiţi de apartenenţa la el".


Liviu G. Stan - poet, jurnalist, redactor al "Obiectiv Cultural": "«Obiectiv Cultural» nu este un instrument, nu este un podium pentru execuţii socio-culturale, nu este un ring al răfuielilor personale, nu este o defulare a provincialismului sau o «jucărie» cu aplicabilitate ideologică, ci reprezintă o intrare într-un tipar al normalităţii. De ce? Deoarece normalitatea e, în primul rând, un act de cultură. Anormalitatea e confuzie. Unde există cultură, nu există confuzie. Personal, văd în acest supliment şi o replică decentă dată cumetriilor instituţionale care alcătuiesc de ani buni «meniul cultural» al Brăilei".


Cristina Dosuleanu - jurnalist, redactor al "Obiectiv Cultural": "În 1929, inginerul Gh. T. Marinescu lansa la Brăila o revistă culturală, «Analele Brăilei». Revista sa, una dintre cele mai interesante şi mai longevive, a conectat Brăila la spiritualitatea naţională, iar zbaterile brăilenilor nu au mai fost sterile. Acum, în plină criză economică, mai mare decât cea interbelică, cotidianul «Obiectiv-Vocea Brăilei» lansează un supliment de cultură şi nu pot să nu constat că, în contextul actual, o adevărată revistă de cultură este ca o gură de aer pentru cineva care se îneacă".

Comentariile cetatenilor braileni.

Scris de Ferdinand ,
2010-12-17 13:45:54
O singura remarca la negativ,de ce oare se face lansarea intr-o carciuma? Despre initiativa lansarii publicatiei,felicitari si mult succes acestui colectiv tanar ce si-a propus sa faca ceva pentru actul de cultura!S'auzim de bine...

Scris de amadeo ,
2010-12-17 13:32:51
Felicitari, Obiectiv! Daca nimeni din acest oras nu se indura sa faca o publicatie culturala pentru Braila, si asta de ani si ani,iata ca a venit vremea ca oameni din randul jurnalistilor de soi ai orasului sa puna temelie pentru a scoate la iveala si a o oferi celor flamanzi de scriitura, de arta literaturii de aici si de pretutindeni din tara asta, o tipsie plina de vorbe la festin! Va multumim!


Scris de braileanul vigilent ,
2010-12-17 13:31:54
Bravo, baieti!

Scris de steven ,
2010-12-17 11:00:06
o idee extraordinara! in sfarsit o sa avem ce citi. Ceva care sa merite citit :) In sfarsit vom avea o publicatie braileana in care suntem siguri ca nu vom gasi stiri despre lumea interlopa, smecheri, furturi, descinderi ale mascatilor,s.a.m.d...Aici se vor gasi numai articole imbucuratoare, care cu siguranta ne vor face sa fim mandri ca suntem braileni! Mult succes!