Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

July 16, 2010

Fanii Mădălinei Manole: „Sub nicio formă nu condamnăm gestul ei”

Sute de fani au venit ieri după-amiază la Sala Radio pentru a-şi lua rămas bun de la Mădălina Manole. I-au adus flori, au aprins lumânări şi s-au întrebat de ce oare artista a ales să îşi încheie viaţa la numai 43 de ani.
Mulţi dintre ei au deplâns faptul că Mădălina nu mai era la fel de vizibilă în ultimii ani şi că era cumva uitată de media. Atenţia venită acum din partea presei nu a făcut decât să le lase un gust amar. „Acum toţi au tăbărât şi când era vie, nici nu o lăsau să cânte”, a spus cu mâhnire o doamnă în momentul în care trupul neînsufleţit al Mădălinei Manole era depus la Sala Radio.


„Au fost promovate altele doar pentru că erau frumoase”
„Se poate interpreta că a fost lezată că a muncit în viaţă, a avut talent, dar au fost promovate altele doar pentru că erau frumoase”, spune Radu Mihai, un admirator al Mădălinei care a venit de la Buftea. Domnul are 61 de ani şi îşi aminteşte cu tristeţe de cea pe care o numeşte „o flacără vie”.
Mulţi dintre cei veniţi la sediul Radio România erau trecuţi demult de vârsta tinereţii. Unele doamne au venit deşi de-abia păşeau, sprijinite în baston. Au venit şi copii de 10-12, aduşi de mână de părinţi sau de bunici. Adolescenţii puteau fi însă număraţi pe degete.
„Ea şi-a dat seama că nu mai are succes. Şi-a zis „O nouă Mădălină”. Şi e regretabil că nu a apucat să lanseze albumul. Băiatul s-ar putea să fi moştenit talentul şi-l va duce mai departe”, mai spune domnul Radu.
„Nu a băgat-o nimeni în seamă”
„Muzica asta comercială a dat la o parte adevăratele valori”, spune şi Raluca. Tânăra de 29 de ani lucrează la un post de radio de pe Internet şi îi ascultă şi acum muzica: „Eu am crescut cu muzica ei. Îmi aduc aminte că la un moment dat cine venea la mine în cameră găsea numai casete cu ea. A fost o artistă completă. Ieri toată ziua am urmărit la televizor reportajele despre ea”.
„Era o voce profundă, dar sensibilă. Avea o reverberaţie în glas şi te făcea atent. Dacă erai într-o cameră, trebuia să o asculţi, te capta. A reuşit să lase o dâră în muzica uşoară română, şi-a pus amprenta. Am văzut-o la magazinul Muzica atunci când a lansat un album şi mi-a plăcut că era foarte vivace, foarte ardentă şi uite că s-a stins în mod destul de stupid”, îşi mai aminteşte Radu.
Anca Daniel, doar cu trei ani mai în vârstă decât Mădălina Manole, spune că a iubit-o mult de tot, dar că este mâhnită deoarece în ultimii ani artista era tot mai ignorată: „Avea o voce unică, nu o putea imita nimeni pe ea. Nu vreau să le ignor pe fetele astea tinere, dar ele pun preţ acum pe fizic. Ea cânta din suflet. Nu a băgat-o nimeni în seamă. A muncit mult: familie, soţ, copil. Şi sub nicio formă nu condamnăm gestul ei. După părerea mea, e un act de mare curaj”.
„Îmi pare rău că se vorbeşte de ea după, nu înainte”, Elena
O doamnă din Bucureşti, de 66 de ani, îşi aminteşte că a vorbit cu Mădălina Manole în urmă cu câteva luni: „Am luat legătura cu ea într-o miercuri noaptea, la emisiunea „Noaptea şlagărelor româneşti”, difuzat de Radio România Actualităţi. Am avut norocul să o prind la telefon şi am discutat 20 de minute cu ea şi cu Cezar Andrei. Atunci nici nu mă gândeam la asta, era în starea ei normală, plină de optimism”.
„Ştiţi cum e la români, după trei zile uită”
Dorela spune că are casa plină de CD-uri cu Mădălina Manole şi că nu a ratat nimic din ce a lansat artista pe piaţă: „Era o voce aparte. Regret moartea ei şi am senzaţia că am venit aici pentru moartea altcuiva. Sper ca lumea să nu o uite. Dar ştiţi cum e la români, după trei zile uită. Oamenilor ca ea după moarte li se ridică statui, dar înainte sunt ignoraţi”.
Cristina Teodorescu, de 73 de ani, spune că se aştepta la un concert de ziua Mădălinei, în niciun caz nu îşi imagina că va veni să îi aducă un omagiu: „Nu-mi găseam liniştea acasă. Aşa o frumuseţe de fată. Şi nu era o voce comună”.
Şi ea crede că ceva e în neregulă cu personajele care apar la televizor şi îşi spun cântăreţe: „Avem mari artişti, dar nu ştim să-i preţuim. Apar tot felul de fete care fac play-back şi dacă le pun să citească o gamă, habar n-au. I-am spus lui Tiberiu Andrei de la Radio România: „Ştiu că promovaţi şi talentele noi, dar să aveţi grijă şi de adevărata muzică. Televiziunea promovează nonvalori”".
Pe Mădălina Manole spune că a urmărit-o de când se ducea la Cenaclul Flacăra şi cânta la chitară: „Are aproape 30 de ani de carieră muzicală. 30 de ani de muncă, nu doi-trei ani cum au fetiţele astea. E foarte trist pentru societatea română că nu ştim să preţuim valoarea”.

Madalina Manole va fi inmormantata azi, la Ploiesti.

RĂMAS-BUN

Rudele şi admiratorii artistei s-au adunat, ieri, la Sala Radio, pentru a-i aduce un discret ultim omagiu. 

Fie că e vorba de rudele de sânge ale Mădălinei, fie de rudele din partea soţului sau de cunoscuţi ori de oameni simpli care au iubit-o, toţi vorbesc acum aceeaşi limbă, cea a suferinţei.

În foaierul Sălii Radio din Bucureşti,unde a fost depus ieri, la ora 15.00, trupul neînsufleţit al "Fetei cu părul de foc", până spre seară a domnit o linişte apăsătoare şi o durere parcă la fel de discretă precum toată lumea a spus, în ultimele zile, că a fost Mădălina Manole. 

Aproape în surdină, din boxele amplasate pe pereţii sălii, se auzeau atât melodii vechi, cât şi cântece de pe cel mai nou material discografic al artistei care a decis să-şi încheie conturile cu viaţa de ziua ei.

La căpătâiul cântăreţei vegheau, înecându-şi durerea, atât soţul, care nu voia să se dezlipească de soţia sa, cât şi oamenii care au admirat-o. 

În aşteptarea cortegiului de la Institutul Naţional de Medicină Legală, în faţa Sălii Radio s-au adunat numeroşi admiratori ai Mădălinei Manole chiar cu câteva ore înainte de aducerea trupului neînsufleţit al artistei. 

În jurul orei 15.00, sosiseră deja peste 200 de persoane pentru a-şi lua adio de la cea care a încântat publicul atâţia ani. 


Durere ascunsă
 

Sub ochelari fumurii, câţiva dintre cei îndureraţi şi-au exprimat regretul faţă de cea care "până acum le alina sufletul".

"O ascult pe Mădălina de când eram mică, încă de atunci când muzica sa era pe viniluri. Am crescut cu ea. Pe mine mă cheamă Mădălina, pe iubitul meu îl cheamă Petru. Ce coincidenţă... Din grupul meu de prieteni, eu sunt singura care asculta muzica Mădălinei şi, de fiecare dată când vorbeam despre ea, toţi prietenii mei râdeau de mine şi mă luau peste picior. Încă nu ştiu de ce. Cânta minunat. Încerc să înţeleg totul, dar nu reuşesc", spune, printre suspine, o tânără retrasă într-un colţ al foaierului Sălii Radio. 



















Azi va merge pe ultimul drum 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mădălinei Manole va sta la Sala Radio până în această dimineaţă la ora 10.00, când cortegiul funerar va porni spre Ploieşti. Înmormântarea va avea loc tot astăzi, în jurul orei 13.00, la Cimitirul Bolovani din oraşul natal al artistei. 

UN NOU DRUM. Ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut alături de Petru Mircea 

UN VIS. Mădălina, strângându-şi în braţe băieţelul, micuţul Petru 

RÂNDUIELI SPECIALE
O slujbă sumară, în exteriorul bisericii
 

Trupul artistei va fi transportat în această dimineaţă la Ploieşti, iar la ora 13.00 va fi înhumat la Cimitirul Bolovani, din localitate. Arhiepiscopia Bucureştilor a aprobat doar oficierea slujbei speciale de înmormântare pentru sinucigaşi. E vorba de o slujbă sumară, ţinută de un singur preot, în exteriorul bisericii.

"Întrucât Biserica Ortodoxă condamnă sinuciderea ca fiind un păcat greu, nu admite (...) oficierea obişnuitei slujbe de înmormântare. De aceea, (...) Arhiepiscopia Bucureştilor aprobă doar oficierea rânduielii speciale de înmormântare pentru astfel de cazuri, (...) pentru consolarea familiei îndurerate. Ca atare, slujba va fi oficiată pe scurt, de un singur preot, în afara Bisericii parohiei cu hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Ploieşti", a precizat Secretariatul Arhi episcopiei Bucureştilor. 

RĂBDARE. Ieri la amiază, oamenii aşteptau să o vadă pe artistă 


"Dacă ar fi după familie, după soţul şi părinţii ei, ar fi ţinut-o pentru totdeauna aici, alături de ei."
ADMIRATOARE