Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

April 7, 2011

APARITIE EDITORIALA la Editura TORENT PRESS din Braila

                                                        - postat de Virgil Andronescu -

,,Cititorul va intalni in paginile culegerii profesorului Cezar Gabriel CHIRTAN o multitudine de referiri la viata,la preocuparile oamenilor,la cultul dreptatii,la morala crestina sau la puterea vie a popoarelor de a rezista vicisitudinilor de secole si milenii,descoperite in aceeasi masura in invataturile poporului nostru,ca o perfecta conlucrare de-a lungul istoriei comune.

Bogatul tezaur de gandire,simtire si intelepciune al poporului roman,unul dintre popoarele cu existenta milenara,a atras multi carturari care,cu spiritul lor unic,au alcatuit si continua sa modeleze arhitectura intelepciunii populare pe care se razima taria neamului nostru.
Dascal de meserie,autorul tinteste de fapt o limpezire si o inaltare a sufletului meditativ,in care inca mai sunt inchise energii nebanuite,care asteapta sa iasa la lumina cu sprijinul religiei,cinstei si a muncii.Generos cu munca migaloasa pe care a facut-o,autorul este admiratorul cugetarii romanesti.
Materialul expus are un vesmant atragator,prezentat ordonat in ordine alfabetica,autorul dorind ca interesul cititorului sa fie precumpanitor,iar puterea de circulatie a expresiilor sa aiba o arie cat mai mare.
Merita sa fie evidentiat aici efortul de a evita sablonul,monotonia,repetitiile ;de aceea se remarca un stil didactic,dar nu didacticist.
Culegerea te imbie s-o parcurgi si prin forma vie,prin coloratura accesibila.Multe expresii au legaturi colaterale cu speciile aforismelor,cugetarilor,maximelor sau axiomelor.Nu treebuie sa ne mire intrucat atunci cand vorbim de intelepciune ne aflam intr-un spatiu imens,fara granite.
Aceste expresii au doua roluri : evoca o ampla experienta de viata si de gandire,specifica vremii in care a aparut si comunica laconic ganduri,atitudini si simtaminte.
Autorul detine obisnuinta exprimarii curente,spontane,fluide si eficace.El cauta sa fie cat mai aproape de forma originala a expresiei neincercand sa lituralizeze textul,aceasta fiind inca o calitate a cartii.
Culegerea a adunat,spre meritul ei,expresiile ce grupeaza marile probleme care au framantat omenirea : munca,omenia,adevarul,buna-credinta,dragostea,cinstea,modestia,umanismul,dar si o serie de carente ale manifestarii omenesti.
Din intelepciunea popoarelor n-a lipsit niciodata humorul si nici aici nu lipseste.Stim de asemenea ca romanul face haz de necaz,dar mai ales cand este vorba de moravuri.
Cititorule- spune pe buna dreptate prezenta culegeere-imbogateste-ti sufletul cu randurile mele,nu-ti refuza o placere !''

                                    Din Cuvant inainte,
                             Autor Mircea DRAGNEA
                                         -scriitor-


,,Aceasta culegere de proverbe a fost structurata in intentia de a pune la dispozitia cititorului o carte simpla si clara,din care detaliile inutile sau particulare sa fie inlaturate,oferind avantaj numai lelementelor mai importante.
Planul general al lucrarii de fata ramane traditional.
Pornindu-se de la diversele teme regasite in folclor,exprimand in mare masura problemele care au dat motive de gandire umanitatii :munca,avaritia,omenia,cinismul,buna-cuviinta,rautatea,iubirea,tradarea,cinstea,adevarul,minciuna,etc.,dar si modul ironic si totodata obiectiv de a raspunde necazurilor vietii.Din intelepciunea adunata in decursul veacurilor nu a lipsit niciodata omului un stil de reflectie propriu,capabil sa penetreze natura lucrurilor inconjuratoare si sa califice faptele semenilor sai.
Sperar ca aceasta lucrare sa raspunda exigentelor cititorului ;nu aduce nicio complicatie artificiala care sa poata masca principiile esentiale.Ea cuprinde,in mod particular,doar exemplele recomandate ca fiind proverbe (o prescurtare,o concluzie,o morala a unei intamplari posibil demult petrecute),proverbe care vor fi valabile ca ,,invatatura si luare aminte’’.
S-a dat prezentei lucrari toata atentia necesara,cu gandul de a permite oricarui cititor sa descifreze intr-un mod cat mai rapid cu putinta ansamblul unei intrebari,fara a fi supus nevoii de a reveni asupra vreunui comentariu de prisos.
Asezate in pagina,in ordinea lor alfabetica,proverbele-stric definitiei lor si mesajului transmis-vor fi o lectura placuta si usoara.''


                                                                                                        Din partea autorului
                                                                                                  Cezar Gabriel CHIRTAN
           -profesor de limbi straine,director adjunct,Grup Scolar ,,Sf.Haralambie'' din Turnu Magurele,Teleorman-


‘’Proverbele sunt,probabil,cele mai cunoscute forme de manifestare a intelepciunii populare.Deosebite cu greu de zicatori,adesea spunandu-li-se vorbe din popor sau chiar ziceri,proverbele sunt vorbe cu talc prin care se manifesta felul de a gandi sau a simti al unui popor,chintesenta de exprimare a unei experiente indelungate.
Ele exprima adevaruri general umane observate intr-o anume imprejurare,dar cu o capacitate de repetabilitate,ceea ce le confera caracter de exemplu sau pilda.In literatura populara orala romaneasca,proverbele se introduc prin expresiile gen :vorba ceea,e o vorba din batrani,se zice ca,proverbul spune,etc.’’


                                                                                                                  Postfata
                                                                                                             Petre ANGHEL


           P.S. Multumiri doamnei Doina Popescu-Braila,editor!
           www.torent-press.ro
           http://doinapopescu.wordpress.com
           http://doinapopescu.blogspot.com