Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

December 7, 2010

Guvernul, banii si cheltuielile...

                                                 -postat de Virgil Andronescu-
                                                          sursa: 9AmNews
Guvernul a aprobat, in sedinta de luni seara, proiectul de buget pentru anul viitor, documentul urmand sa fie transmis imediat Parlamentului, scrie MEDIAFAX.
La finalul sedintei de guvern, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a aratat ca totalul cheltuielilor cu investitiile vor creste de la 33,9 miliarde lei la 35,1 miliarde lei si ca numarul estimat al locurilor de munca ar urma sa urce cu 23.000 locuri.
* Guvernul vrea sa restranga numarul persoanelor scutite de la plata CAS
El a aratat totodata ca bugetul asigurarilor sociale este in continuare nesustenabil, astfel ca va trebui din nou alimentat de la bugetul de stat, cu transferuri de 13,9 miliarde lei. Pentru bugetul de somaj va fi asigurata o subventie de peste 3 miliarde lei.
* Call center pentru someri
Veniturile estimate din TVA vor creste de la 39 miliarde lei la 46 miliarde lei, iar cele din accize vor urca de la 17,4 miliarde lei la 18,4 miliarde lei, prin reducerea evaziunii fiscale si alinierea accizelor la tigarete la normele UE, conform calendarului stabilit prin Codul Fiscal, potrivit ministrului.
Guvernul colecteaza pe o parte, pierde pe alta
Conform proiectului de buget, ordonatorii de credite vor primi mai putini bani de la buget in 2011 atat fata de executia preliminata pentru acest an, cat si comparativ cu bugetul initial pentru 2010, rectificat de doua ori, cu exceptia ministerelor Muncii, Agriculturii, Mediului, Finantelor, Dezvoltarii si Transporturilor.
* Pensiile, inghetate pe tot parcursul anului 2011
Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale, vor fi inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011, iar contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual.
Fondurile bugetelor locale din TVA vor fi diminuate substantial prin reducerea la jumatate a alocatiilor pentru lucrari de infrastructura si baze sportive, dar si a banilor pentru salarii din invatamant si ajutoare sociale, iar volumul creditelor pentru infiintarea locurilor de munca va fi restrans cu 50%.
* Proiectul de buget pentru 2011: Cum a fost impartita saracia?
Autoritatile locale nu mai pot finanta lucrari de investitii noi si trebuie sa asigure in prealabil surse de finantare a proiectelor aflate deja in derulare, fiind obligate sa incheie in primul rand investitiile cu termen de finalizare depasit.
Companiile de stat si regiile autonome sunt obligate sa inghete anul viitor angajarile, astfel incat sa nu depaseasca numarul de personal stabilit pentru 2010, iar societatilor cu pierderi ori care sunt subventionate le este impus sa limiteze cheltuielile cu salariile la nivelul din acest an.
Guvernul a decis ca pensionarii cu minim 740 lei si revolutionarii sa achite contributii de sanatate
Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat ministrul Sanatatii, Attila Cseke, potrivit MEDIAFAX. El a precizat ca aceasta categorie de pensionari si revolutionari vor fi obligati ca, incepand cu 1 ianuarie 2011, sa achite contributii de 5,5% la Fondul asigurarilor de sanatate.
"Nu este o decizie foarte usoara, este chiar delicata, dar necesara si trebuia luata de multa vreme. Principiul de la care trebuie sa pornim, ca in multe state, este ca sanatatea costa. Trebuie sa reinvatam in societate ca sanatatea nu este pe gratis", a spus ministrul. Potrivit ministrului, statul estimeaza ca va incasa din aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.
* In prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei
Ministrul Cseke a aratat ca in prezent sunt scutite de la plata asigurarilor de sanatate 13 categorii de persoane, reprezentand 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane cetateni romani. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contributiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurarilor de sanatate au scazut constant in ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei in 2008 la 14,6 miliarde lei in 2009 si la 12,6 miliarde lei in octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.
"Propunerea aprobata prin aceasta ordonanta de urgenta este ca, de la 1 ianuarie 2011, sa extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurari de Sanatate cu doua categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei si cea mai mare parte din categoria revolutionarilor care astazi sunt exceptati de la plata contributiei pe acea indemnizatie pe care o primesc de la statul roman. La revolutionari ramane exceptata categoria revolutionarilor raniti. In total vorbim de 2.067.764 de persoane", a spus Cseke.
El a aratat ca a fost pastrata scutirea de la plata contributiei pentrru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentand 3.443.231 pensionari.
* Vor fi scutiti in continuare copiii, tinerii, elevii si studentii, daca nu au venituri
"Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane", a spus ministrul.
"Sub 740 lei nu se plateste, iar pentru 740 lei se plateste 5,5%. Exista o categorie de pensionari la care, daca se aplica 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul intre 740 si 782 lei, dupa calculul nostru, si aplicand contributia de 5,5% s-ar scadea pensia neta primita in mana sub 740 lei. Atunci, ordonanta va prevedea ca nicio pensie de acest gen, aplicand aceasta contributie, nu va putea scadea sub 740 lei", a mai explicat ministrul Sanatatii.
* Guvernul vrea sa restranga numarul persoanelor scutite de la plata CAS