Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

March 14, 2011

Japonia; apocalipsa in plina desfasurare

-postat de Virgil Andronescu-
-sursa: http://corinaenache.wordpress.com-

Nu, nu este o metafora este crunta realitate. Japonia “Tara Soarelui Rasare” a fost ieri aproape stearsa de pe fata pamantului. Un cutremur de 8,9 grade pe sacara Richter a zguduit din temelii una dintre cele mai solide economii ale lumii.Puternicul seism a fost urmat de un tsunami ce a generat valuri de zece metri. Zidul de apa a maturat practuc coasta pacifica a Japoniei.Niponii fiind obisnuiti cu seismele au ramas cu gura cascata in fata unei asemenea calamitati. M-au surprins cu calmul lor impus si mai ales cu educatia extraordunara. Ma intreb ca si student la Geografie care nu e strain de gravitatea situatiei: Romania ar mai exista pe hata dupa un asemena cutremur?Nu scriu aceste randuri pentru trafic, ci pentru ca un seism trebuie luat in serios si riscul de a se produce unul in Romania este destul de mare. Educatia romanilor in acest domeniu este precara iar interesul autoritatilor ca de obicei:  zero. Va mai mira?
                                         
                                                  -March 12, 2011-

LANSARE DE CARTE LA TURNU MAGURELE

 

 -film realizat si postat de Virgil Andronescu-

Note de lectura

Secvenţe din poetica lui Virgil Andronescu

Artă şi speranţă în poezia unde cuvântul răscoleşte insolent tragicul în viaţă dureros suportată,unde insuportabilul zi de zi şi noapte de noapte devine tema poemelor sale,unde nu există o logică a realului şi fericiri.Se merge într-o inversare asupra naturalului de care se bucură majoritatea celor ce-l citesc.
Adrian Raicu scrie,la 16 februarie 2010 pe coperta patru a celui de al doilea volum  de versuri (Chipul tău blând coborât din icoane mă ţine strâns sub pleoapă),că este un conglomerat de trăiri abisale cu împliniri mate în care Virgil este singur cu ,,iarna care îl plânge’’iar Dumnezeu ,,îl ninge cu ani’’.
Poetul Tudor Matreşu,în ,,cuvintele albastre’’,semnalează-despre acelaşi volum de versuri,că Virgil Andronescu ,,vine dintr-un timp imaginar’’ ca ,,o lebădă albă valsând între cer şi pământ’’
Fernando Klabin-fost Ataşat Cultural al ambasadei Braziliei la Bucureşti,prieten al poetului,spune că ,,autorul îşi trage seva artistică din mierea şi fierea realului’’,speranţa disperată în care ,,poetul a ales viaţa cu umbrele şi strlăcirile ei’’.
Generaţia 2000 al cărui exponent este l-a impus pe Virgil Andronescu ca fiind un lider local.
Sublimarea experienţelor existenţiale este iubirea -,,un sentiment devastator’’,spune profesorul Emil Dumbravă.Post modern,el se integrează tehnic şi estetic în literatura secolului XXI.
El caută iubirea femeii,prin  Dumnezeu, în ultima călătorie la Brăila ,,cu ploaie’’- când ,,în trupul ei ţipă furtună’’.(,,rătăcit de lume/prin lumea mea’’).
Profunde sunt şi versurile ,,lacrimile nu dau strălucire chiar diamante fiind’’, ,,sădeşte-te în mine/redă-mi-te infinit’’, ,,mă destăinui în întunericul nopţii/luminat de ochii tăi mari’’.
Visul orcărui poet/scriitor şi rugămintea sa : ,,citeşte-mă pentru a mă înţelege !’’, ,,vise curg pe retina amară/luna te urmează în patul curat/ochi pe ochi se sărută duios’’.
Adaug aici un motto,original şi care spune totul,pe care mi-l însuşesc şi eu ,,Numai femeia e frumuseţe/…’’- din primul volum intitulat Poezii,publicat în anul 2003.
Poemul ,,câte colţuri are sfera ?’’(vol.Chipul tău blând…)- iubirea văzută ca o sferă.
Prima carte de Poezii conţine versuri blânde ca o iubire.Al doilea volum de versuri conţine poeme ca o pictură abstractă pe care un muritor de rând o percepe greu.
Poemoziile autorului Virgil Andronescu (şi nu Androneanu,cum aş fi dorit eu !),din volumul al treilea impresionează prin amplul şi vibrantul apel pe care-l face Divinităţii.
Poetul,,realizează o disecare a figurilor de stil,dând în vileag împlinirile şi neîmplinirile’’-poetul şi publicistul Tudor Matreşu în prefaţa volumului ,,Ultimele luni din viaţa umbrei mele’’.
Ambivalenţa : urât-frumos,tare-moale,cognoscibil-necognoscibil,încordat-relaxat,violent-duios,fericit-nefericit,pur-impur,prieten drag-duşman,etern-derizoriu,atent-vaporos- se găseşte fericit-nefericit mergând către sensul final al drumului.Ca un Sisif va trăi viaţa şi arta  într-o tragică simbioză.
Iubirea prin moarte,prin jertfă,îl face pe Virgil Andronescu un poet care deprinde înspăimântări,ale propriului ego,de lumea efemeră a realului.
Grafica Cristinei Barbu(prezentă în ultimele două cărţi),violentizează subtilele poeme,iar coperta sintetizează perfect- prin formă şi colorit (Cristian-Ionuţ Tănasă,ed.Alfa-Iaşi),ceea ce Virgil încearcă şi reuşeşte să ne convingă în interiorul cărţii.
Lirica autorului nu acceptă compromisuri,dar se raliază uneori cu muzica dodecatonică atunci când asculţi versurile pătrunzându-se.Tablouri erotice de natură epigonică,uneori triste şi fără conceptualizare,ne urmăresc,ne fac să le trăim fiecare pe cont propriu fără a cădea în senzualitate.
Peste câţiva ani sper să-l văd bătând la poarta Uniunii Scriitorilor !
Să nu dezamăgească,să lupte să consfiinţească intrarea în elită,adevărata breaslă,care domină de sute de ani româneşti.
Fie ca bunul Dumnezeu să îl ajute !     




                                                                                 Dumitru NEGRU
                                                                             Pictor,membru U.A.P.R.


 
Note de lectură

,,Ultimele luni din viaţa umbrei mele’’

                de Virgil Andronescu

Este o mândrie pentru mine că sunt alături de un prieten mai tânăr,dar cu posibilităţi de creaţie deosebite.Poezia lui este un vulcan lăuntric imploziv,care-i zguduie existnţa terestră,cu fiecare vers dăruit condeiului.
Despre tânărul poet Virgil Andronescu (acum la a treia carte) sunt multe de spus.Este un creator fulgurant,poezia lui atingând uneori culmi de negândit,alteori abisuri întunecate,rostindul ca pe un ,,mag’’ cu puteri nebănuite în ale scrisului.
Introvertit în propria-i carapace,caută cu febrilitate lumina.Întunericul este de nepătruns.Casa tăcerii-un cuib imperfect.
Îşi pune permanent întrebări.
Lumina din ochi e singulară,unică şi irepetabilă.Poetul o trăieşte cu ardoare.Dincolo de ea,dragostea-un morman de fiare,ajunsă la dezmembrări.(Un scaun în centru…).
O poezie,uneori dureroasă,alteori dură,încrâncenată,spărgând filosofia tristă a luptei dintre viaţă şi moarte.Existenţa,o luptă acerbă dintre sine-poetul şi restul lumii.
Strivit parcă de bucuria născătoare de viaţă şi moarte,protestatar a tot ceea ce poiticienii dintotdeauna ne-au pus pe tapet,îşi găseşte refugiul totuşi în internet,o tehnică atât de modernă pe o planetă aşa de bătrână.(În umbra ta…).
Plecată de la un motto din Emil Cioran, ,,Silogismele amărăciunii’’- ,,Poetul-un şiret care-şi îngăduie să lâncezească după pofta inimii,care se încrâncenează în perplexitate,străduindu-se s-o obţină prin toate mijloacele.Apoi,naivă,posteritatea se înduioşează şi-l compătimeşte.’’
,,Virusat’’,parcă,de un zbucium continuu,poetul încearcă să curgă prin crăpăturile timpului dinspre abstractul viselor,ca o logică strecurată în laptele mamei,înspre acel concret pe care numai el îl cunoaşte.Un univers perpetuu.Universul om,universul timp,universul spaţiu.Iată gândirea poetului ancorată abstract la această ,,ecluziune concomitentă,trecut-prezent-viitor’’(Prin crăpături de timp…).Iată un poet răscolit de himere pe tărâmul de vis al Parnasului.
Un tânăr care crede,speră şi munceşte asiduu în şlefuirea diamantului pur al poeziei de zgura inflexibilă a ,,nepoeziei’’.
Cel mai frumos,simplu şi la îndemână act de cultură este acela de a-l ,,arunca’’ în furcile caudine ale criticii literare.
Curaj,tinere !Te va sfâşia bucăţică cu bucăţică,dar vei inflori mai frumos,mai pătimaş,mai încrezător în forţele proprii.
Durerea,uneori naşte şi feţi-frumoşi.
Şi eu îţi doresc,ca tu să devii unul dintre aceştia.

                                                                                             Tudor MATREŞU,
                                                                                                     poet, publicist.

 

Guvernul face romii oameni de afaceri

                             -postat de Virgil Andronescu-
                         -sursa: 9AMnews-14 Martie 2011-

Guvernul va initia, pentru perioada 2011-2020, un plan de sprijinire a romilor pentru inceperea unei afaceri si/sau obtinerea certificatului de persoana fizica autorizata, plan prin care estimeaza ca va facilita angajarea a 40.000 persoane de etnie roma.Planul va fi integrat intr-o noua strategie de imbunatatire a situatiei romilor, releva un document oficial."Pe tema ocuparii fortei de munca, obiectivele strategiei sunt facilitarea angajarii a 40.000 persoane de etnie roma, cresterea nivelului de calificare a persoanelor de etnie roma, sprijinirea romilor pentru inceperea unei afaceri si/sau obtinerea certificatului de persoana fizica autorizata", se arata in document, citat de MEDIAFAX.Romania lanseaza o noua strategie pentru integrarea romilorIntr-o discutie avuta recent, premierul Emil Boc i-a spus presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, ca Guvernul va adopta in perioada imediat urmatoare un act normativ care propune o noua strategie nationala pentru integrarea romilor.Fosta deputat si actuala purtatoare de cuvant a FLI Milano, Tiziana Moiolo, a intervenit intr-o emisiune radio si a comparat cainii cu tiganii."Este mai usor sa educi un caine decat un rrom", a afirmai ieri la Radio 24, Tiziana Moiolo, citata de „Corriere della Sera".„Copii si cateii pot fi educati. In ceea ce-i priveste pe etnicii rrom, pot spune ca e mai usor de educat catelul meu. Aia (tiganii, n.r.) fac pipi pe ziduri, catelul meu nu face pipi pe ziduri", a spus Moioli in direct.Romii, viitorul Romaniei?Pe de alta parte, fiica presedintelui, Elena Basescu, a inceput un fel de campanie de constientizare in Palamentul European, asupra problemei romilor, transmitand ca acestia fac parte din viitorul Romaniei si astfel si al Uniunii Europene.Europarlamentarul a atras atentia asupra oprimarii etnicilor romi in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial si a trans un semnal de alarama pentru orpirea acestor practici in ziua de astazi.“Romii reprezinta cea mai mare minoritate etnica din UE la ora actuala, dar si cea mai oprimata de-a lungul timpului. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, sute de mii de romi au fost ucisi si persecutati. Din pacate, doar unele state membre au recunoscut faptul ca exterminarea romilor a fost, de fapt, un genocid. Pentru a cinsti memoria victimelor si in semn de profund respect pentru supravietuitorii romi ai Holocaustului, presedintele Romaniei a recunoscut, in 2007, atrocitatile suferite de romi si a conferit Crucea Nationala „Serviciul Credincios” clasa a III-a celor trei romi care au supravietuit genocidului. Romii fac parte din viitorul Romaniei, al unei Romanii europene. Tragedia Holocaustului este de acum parte a memoriei noastre colective. Salut cu aceasta ocazie una dintre prioritatile Presedintiei Ungariei si anume.Strategia de integrare a romilor. Cea mai buna comemorare este cea orientata catre viitor. In fiecare stat membru trebuie sa analizam secolele de istorie din care fac parte romii si sa consolidam aceasta initiativa pentru romi astazi. Ei sunt cetateni liberi, egali europeni. Ar trebui, de asemenea, sa cream preconditiile necesare liberei circulatii a romilor, fara ca acestia sa fie din nou expulzati. Avem nevoie de o comunitate care sa fie perfect integrata in societatea contemporana”, a declarat Elena Basescu in cadrul PE.Senatul: Romii nu se vor numi tigani.
Senatorii au respins, miercuri, proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului "rom" cu cel de "tigan".
Presedintele Comisiei juridice, Toni Grebla, a afirmat ca nu se poate decreta denumirea unei anumite etnii, intrucat membrii acesteia oricum isi poarta numele istoric mostenit. Grebla a afirmat ca principala problema legata de denumirea acestei etnii este legiferarea, in anii '90, a schimbarii termenului "tigan" cu cel de "rom".