Statisticile blogului

Bine ați venit !
…iar faptul că ati ajuns aici, nu este o întâmplare!

March 16, 2011

Planul lui Basescu: Emil Boc sa demisioneze joi!

-postat de Virgil Andronescu-

-sursa: AMnews-14 Martie 2011-

Planul lui Traian Basescu inaintea intalnirii cu liderii PDL era ca Emil Boc sa-si prezinte joi demisia de la Guvern, iar in locul acestuia sa fie desemnat un premier tehnocrat, varianta agreata si de Boc daca primeste sprijinul filialelor pentru un nou mandat la sefia PDL, scrie "Gandul".
Conform unor surse din PDL citate de "Gandul", planul pus la cale de Basescu este ca Boc sa-si prezinte demisia joi, dupa motiunea de cenzura a opozitiei, iar in locul lui sa fie nominalizat un prim-ministru tehnocrat. Actualul sef al Guvernului ar fi de acord cu aceasta varianta daca primeste, in schimb, sprijinul filialelor pentru un nou mandat la conducerea partidului, scrie MEDIAFAX.
Basescu nu il mai vrea pe Boc!
Proiectul prezidential are insa o piedica majora: candidatura lui Vasile Blaga la presedintia PDL. Sursele citate au precizat ca Blaga ar vrea sa-si anunte candidatura tot dupa motiunea de cenzura, probabil joi. Daca fostul ministru de Interne va intra in competitia pentru sefia partidului, atunci ar avea sansele cele mai mari sa castige lupta, indiferent de cel cu care va concura.
Boc se supune: Sa-i cautam un premier lui Basescu!
In aceasta situatie, Emil Boc ar ramane si fara sefia partidului, si fara cea a Guvernului, asa ca premierul nu va mai fi dispus sa demisioneze din Cabinet, dupa cum relateaza unii dintre apropiatii sai.
In cazul in care Blaga candideaza si Emil Boc ramane la Guvern, Basescu pierde pe toata linia: PDL iese total de sub controlul sau, iar guvernarea se va eroda si mai puternic. Or, presedintele nu este dispus sa piarda nici partidul, nici Guvernul. "Probabil ca, daca va vedea ca nu exista sustinere pentru varianta premierului tehnocrat, presedintele ii va cere direct lui Blaga sa nu candideze", a declarat pentru "Gandul" un vicepresedinte al PDL, inaintea intalnirii.
Emil Boc si Vasile Blaga si-au anuntat colegii de partid, la intalnirea de duminica dupa-amiaza, ca vor candida la sefia partidului, iar presedintele Traian Basescu a sustinut din nou solutia unui premier tehnocrat, potrivit unor surse participante la intalnire, citate de "Gandul".
Planul lui Traian Basescu inaintea intalnirii cu liderii PDL era ca Emil Boc sa-si prezinte joi demisia de la Guvern, iar in locul acestuia sa fie desemnat un premier tehnocrat, varianta agreata si de Boc daca primeste sprijinul filialelor pentru un nou mandat la sefia PDL, scrie MEDIAFAX. .
Oficial, conform purtatorului de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, presedintele Traian Basescu a dat curs "invitatiei de a avea consultari cu conducerea PDL pe tema prioritatilor guvernamentale".
A inceput lupta pentru sefia PDL: Boc vs Blaga
Intalnirea a avut loc cu cateva zile inaintea dezbaterii si votului motiunii de cenzura depuse de opozitie dupa asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Motiunea de cenzura va fi votata in 16 martie, iar dupa aceasta este de asteptat sa fie anuntate candidaturile pentru sefia PDL, inclusiv decizia lui Emil Boc in privinta propriei candidaturi. [Guvernul isi asuma marti raspunderea pe Codul Muncii]
La jumatatea lunii februarie, presedintele Traian Basescu a avut o serie de intalniri cu liderii PDL, parlamentarii partidului si sefii organizatiilor judetene, in care s-a discutat despre oportunitatea inlocuirii lui Emil Boc de la conducerea Guvernului. Atunci, conform unor surse din partid si a unor inregistrari audio difuzate de Antena 3, presedintele Basescu a sustinut necesitatea desemnarii unui premier tehnocrat, pentru recredibilizarea Guvernului, dar si a partidului.
Conventia Nationala pentru alegerea noii conduceri a partidului va avea loc in 14 mai. Alegerile vor fi uninominale atat pentru functia de presedinte, cat si pentru cele patru de prim-vicepresedinte, pentru secretarul general si cei 15 vicepresedinti.
Candidatii la functia de presedinte al partidului trebuie sa depuna motiunile cu cel putin 30 de zile inainte de data Conventiei Nationale, insotite de 35 de semnaturi. Pana acum, a fost vehiculat numele lui Vasile Blaga pentru candidatura la sefia PDL. De asemenea, este asteptata decizia lui Emil Boc in privinta candidaturii pentru un nou mandat. Si Sorin Frunzaverde si-a anuntat intentia de a candida. Un alt candidat ar putea fi din grupul Cristian Preda-Monica Macovei-Sever Voinescu.
Presedintele Basescu sustine ca mandatul sefului statului sa fie de patru ani, iar Parlamentul sa fie dizolvat daca suspenda presedintele tarii iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constitutiei pe care le-a prezentat PDL, scrie MEDIAFAX.
Presedintele Organizatiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat ca reprezentantii PDL si presedintele Traian Basescu au discutat duminica despre revizuirea Constitutiei, printre propuneri aflandu-se revenirea la mandatul de patru ani pentru seful statului, dar si posibilitatea dizolvarii Parlamentului in cazul in care Legislativul suspenda presedintele, iar acesta nu este demis la referendum.
Potrivit Sulfinei Barbu, presedintele Basescu a dorit sa stie daca PDL mai sustine rezultatele referendumului privind trecerea la Parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari si, de asemenea, a prezentat ca propuneri de modifcare a Constitutiei dizolvarea Parlamentului in cazul in care forul legislativ suspenda seful statului, dar acest nu e demis la referumdum.
"Daca presedintele este suspendat de Parlament si, prin referendum, presedintele castiga, atunci ar trebui sa fie in oglinda, adica sa existe o masura clara de dizolvare a Parlamentului care a cerut suspendarea", a precizat Barbu.
Ea a aratat ca o alta propunere de revizuire a Constitutiei se refera la mandatul de patru ani pentru presedintele tarii, majoritatea celor prezenti la discutia de duminica fiind in favoarea acestei propuneri, pentru a se putea face alegeri parlamentare concomitent cu cele prezidentiale
O alta propunere se refera la posibilitatea prevederii in Constitutie a unui deficit bugetar de maximum 3%.
Intrebata cand crede ca presedintele Basescu va prezenta propunerile de modificare a Constitutiei, Sulfina Barbu a spus ca acest lucru se va intampla dupa motiunea de cenzura, "probabil in maximum o luna de zile". Pe de alta parte, Barbu a sustinut ca nu s-a discutat despre schimbarea premierului.
In schimb, cei prezenti au discutat despre motiunea de cenzura, reprezentantii PDL spunand ca "nu sunt emotii" la aceasta motiune de cenzura. Sulfina Barbu a adaugat ca Traian Basescu a vrut sa afle aceste lucruri de la partid.
Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, duminica, pentru MEDIAFAX, ca Traian Basescu le-a prezentat liderilor PDL propunerile de modificare a Constitutiei pe care vrea sa le prezinte Parlamentului legate de referendum, suspendarea presedintelui, deficitul bugetar de maximum 3%.
Am discutam despre schimbarile in Constitutie pe care doreste presedintele sa le prezinte Parlamentului cat de curand. Aceste prevederi se refera la referendum, la suspendarea presedintelui, la responsabilitatea Parlamentului privind suspendarea presedintelui, la responsabilitatea fiscala si la prevederea in Constitutie a unui deficit maxim de 3%", a declarat Stolojan.
Intrebat daca s-a discutat despre schimbarea premierului, Stolojan a negat, precizand insa ca, inainte de venirea sefului statului la intalnire, reprezentantii PDL au avut unele discutii organizatorice. [Stolojan: Boc nu e bun pentru ca e prea corect]
Oficial, conform purtatorului de cuvant al sefului statului, Valeriu Turcan, presedintele Traian Basescu a dat curs "invitatiei de a avea consultari cu conducerea PDL pe tema prioritatilor guvernamentale".
Surse din PDL declarau, vineri, ca liderii organizatiilor judetene au fost convocati duminica la Bucuresti pentru o intalnire cu presedintele Traian Basescu, iar tema principala a intalnirii ar viza viitorul PDL in perspectiva alegerilor interne din partid si oportunitatea candidaturii lui Emil Boc la conducerea formatiunii democrat-liberale.
Potrivit unor surse din partid, este posibil ca, in perspectiva alegerilor din 14 mai, sa se contureze un curent de sustinere a lui Emil Boc pentru o noua candidatura la sefia PDL.
Intalnirea a avut loc cu cateva zile inaintea dezbaterii si votului motiunii de cenzura depuse de opozitie dupa asumarea raspunderii Guvernului pe Codul Muncii. Motiunea de cenzura va fi votata in 16 martie, iar dupa aceasta este de asteptat sa fie anuntate candidaturile pentru sefia PDL, inclusiv decizia lui Emil Boc in privinta propriei candidaturi.
Vicepresedintele PDL Cezar Preda a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Buzau, ca desemnarea unui premier tehnocrat ar insemna "o jignire adusa romanilor", apreciind ca aceasta tema trebuie abandonata, fiind una "falsa si neproductiva pentru PDL".
Preda a spus ca PDL are suficiente resurse pentru a nu fi in situatia de a apela la un premier tehnocrat, adaugand ca aceasta tema, de a desemna un prim- ministru care sa nu fie implicat politic, trebuie abandonata, iar preocuparile politicienilor trebuie sa fie altele, scrie MEDIAFAX.
"Zbaterea premier tehnocrat plus Guvern mixt tehnocrat-politicieni este o tema falsa si neproductiva pentru PDL. Plec de la premiza de la care ar trebui sa plece orice parlamentar respectabil: romanii sunt oameni inteligenti. Teoria care spune ca recredibilizarea PDL se face pe mana unor tehnocrati este o jignire adusa romanilor. Nu trebuie sa incercam sa pacalim romanii. Noi am luat decizii , ni le-am asumat, trebuie sa primim increderea sau nu a romanilor, nu trebuie sa fugi si sa pacalesti", a declarat Cezar Preda.
El a adaugat ca printr-o asemenea constructie, cu un premier tehnocrat ajutat de alti tehnocrati si de ministri PDL, si cu Emil Boc trimis la partid, se vrea ca "PDL sa nu mai conteze deloc in guvernarea tarii".
Preda a mai spus ca trebuie abandonata aceasta dezbatere privind un premier independent, iar subiectele de discutie ale politicienilor trebuie sa fie cu totul altele.
"Eu cred ca nu e normal sa discutam asta acum, ci sa ne concentram pe ce inseamna credibilitatea PDL, cu lupta anticoruptie, cu cei din interior suspecti de coruptie si in cazul carora trebuie sa luam decizii cat mai repede, trebuie sa terminam lucrarile incepute, scolile. Astea sunt lucrurile care ne intereseaza, nu dezbateri ideologice de recredibilizare prin fuga. Voi sustine acest lucru, e o pacaleala cu premierul tehnocrat", a mai spus Cezar Preda.